top of page

Wil je afvallen? Een eetdagboek helpt

In de vorige blog post heb je gelezen hoe een eetplan je helpt bij het afvallen. Je plan komt nog beter tot zijn recht wanneer je een eetdagboek bijhoudt.


Bijhouden wat je eet, geeft je over een langere periode inzicht in je uitdagingen. Je kunt op een op den duur zien welke momenten veel van je wilskracht vergen. Misschien zijn het visuele signalen die eetgedrag uitlokken, zoals het eten dat je ziet tijdens het koken. Of misschien eet je uit verveling of verdriet. Als je eenmaal weet waar je moeite mee hebt, kun je je hier op voorbereiden.


Ook helpt een eetdagboek je bij het evalueren van je plan. Als je iedere keer in de middag van je eetplan afwijkt omdat je honger hebt, is dat een goede reden om een lunch te kiezen die beter vult. Het is beter om tijdig meer te eten van iets gezonds, dan later op de dag voor iets ongezonds te kiezen.


Bovendien maakt een eetdagboek je bewuster van je keuzes en vormt het een natuurlijke hindernis om daadwerkelijk van je plan af te wijken. Als je bijvoorbeeld automatisch een koekje pakt wanneer je het ziet liggen, zul je dat nu minder snel doen. De gedachte dat je erna moet gaan noteren wat je hebt gegeten, weerhoud je van onnodige snackmomenten.


Ten slotte is je eetdagboek een reflectie van je dagelijkse inspanningen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Het geeft voldoening om te zien dat het je lukt om je aan je plan te houden. Het betekent dat je de controle krijgt over je eigen gedrag.


Kortom, een eetdagboek werkt net als een coach: het geeft je inzicht, motiveert je en kan net het verschil maken op moeilijke momenten.


Photo by Reina Lovefull on Unsplash

bottom of page