top of page

Wil je afvallen? 5 denkfouten die je tegenhouden

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een negatief lichaamsbeeld houdt je tegen als je wilt afvallen. Dat heeft te maken met de stress die het geeft en het vermijdende gedrag waar het je toe zet. Je gaat bijvoorbeeld minder graag zwemmen of sporten omdat je je schaamt voor je lichaam. Maar hoe kun je positiever over jezelf denken als je zo ongelukkig bent met je overgewicht?


Als je je dat afvraagt, is de kans groot dat je veel te streng bent voor jezelf. Je vergelijkt jezelf op een oneerlijke manier. Er zijn 5 denkfouten die het je moeilijk maken om positief over jezelf te denken.


Denkfout 1: Alles-of-niets

Veel mensen hebben een alles-of-niets houding als het om hun gewicht gaat. Ze zitten of op hun streefgewicht of ze zijn dik. Ze zijn of aantrekkelijk of lelijk. Maar zo is de werkelijkheid uiteraard niet. Tussen je streefgewicht en een ander gewicht, zit een groot vlak waar je je in kan bevinden. Door in extreme termen te denken, maak je het jezelf erg moeilijk om een positief lichaamsbeeld te ontwikkelen.

Denkfout 2: Onhaalbare standaarden

Wanneer je jezelf vergelijkt met het schoonheidsideaal dat je in tijdschriften, reclames, social media en films ziet, zal je evaluatie altijd negatief uitpakken. Door jezelf te meten met een onrealistische standaard, focus je je op je tekortkomingen. Je wordt je pijnlijk bewust van je wens om langere benen, een strakkere buik en een vollere bos haar te hebben. Al weet je stiekem dat de modellen digitaal bewerkt en geperfectioneerd zijn, roept het zien van deze foto’s ontevredenheid op. Dit kan ook gebeuren wanneer je jezelf met de mensen om je heen vergelijkt. Je kijkt dan namelijk niet naar het hele plaatje, maar richt je alleen op de punten waar je je zelf onzeker over voelt. Je vergelijkt jezelf dus altijd met een hogere standaard, omdat je alleen kijkt naar de mensen die jouw zogenaamde tekortkoming niet hebben. Als je je bijvoorbeeld onzeker voelt over je buik, vergelijk je jezelf alleen met mensen die een strakkere buik hebben. Het resultaat van je vergelijkingen is dan altijd dat je je rot voelt over jezelf.

Denkfout 3: Het vergrootglas

Wanneer je deze denkfout begaat, richt je je overmatig op je lichamelijke kenmerken die je niet bevallen. In plaats van naar je hele uiterlijk te kijken en ook de punten te benoemen die je mooi vindt, kijk je alleen nog maar naar je tekortkomingen. Het lijkt alsof je ze met een vergrootglas evalueert, terwijl je de rest van je lichaam negeert. Je ziet alleen je overtollige kilo’s, zonder een blik te werpen op bijvoorbeeld je mooie gezicht.

Denkfout 4: Andermans gedachten invullen

Als je jezelf onaantrekkelijk vindt, kun je onbewust aannemen dat andere mensen net zo over je denken. Je denkt dat anderen hetzelfde zien als wat jij in de spiegel ziet. Je projecteert dus je eigen gedachten en gevoelens op anderen. Een experiment uit 1980 aan de Dartmouth University liet zien hoe dat in de praktijk kan gaan. De participanten kregen de opdracht om met een vreemde te praten en naderhand te rapporteren hoe de vreemde zich tegenover hen had gedragen. Deze vreemde werkte echter mee aan het onderzoek en was getraind om zich neutraal te gedragen. Voordat de participanten in gesprek mochten gaan met de vreemde, werd met professionele make-up bij sommigen een litteken aangebracht in hun gezicht. Deze deelnemers gaven aan dat de vreemde tekenen van ongemak vertoonde, zoals staren of juist krampachtig wegkijken. Maar wat was nu de realiteit? Zonder dat ze het wisten, was het litteken alweer verwijderd voordat ze in gesprek gingen met de vreemde. Ze hadden geen litteken meer, maar hadden toch het gevoel dat hun gesprekspartner er zich ongemakkelijk door voelde.

Je ziet dus dat het effect van je eigen gedachten heel sterk kan zijn. In werkelijkheid weet je niet wat anderen van je denken. Er is een grote kans dat je gesprekspartners op hun beurt hun eigen onzekerheden op jou projecteren en alleen kijken naar de punten waarop ze jou mooier vinden dan zichzelf.

Denkfout 5: Een emotionele spiegel

Als je eenmaal gewend bent om op een negatieve manier over jezelf te denken, wordt het een automatisme die bij bepaalde triggers in werking wordt gezet. Bijvoorbeeld wanneer je in een slechte bui in de spiegel kijkt. Je hebt die dag het gevoel dat je onaantrekkelijk bent of misschien voel je je rot om een heel andere reden. Met zulke emoties kan een blik op jezelf ervoor zorgen dat je allerlei negatieve gedachten over je uiterlijk hebt. Het is alsof je in de spiegel de reden zoekt waarom je je vervelend voelt.


Als je erg negatief over je uiterlijk denkt, probeer dan bewust te zijn van deze 5 valkuilen. Herken je één of meerdere bij jezelf? Als dat zo is, is het tijd om ze aan te pakken. Hoe je dat doet, lees je in de volgende blog.Photo by Jose Aragones on Unsplashbottom of page