top of page

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Tips & tricks bij afvallen

Ik hoor vaak vrouwen verzuchten dat ze niet genoeg discipline hebben. Ze willen wel gezonder eten en meer bewegen, maar ze denken dat ze gewoonweg niet sterk genoeg zijn om hun plannen uit te voeren. Herken je dit bij jezelf? Denk je ook dat het je aan wilskracht ontbreekt om je streefgewicht te bereiken? Deze misvattingen belemmeren je bij het afvallen omdat ze je naar passief gedrag leiden in plaats van naar oplossingen. Als je overgewicht aan je karakter ligt, waarom zouden toekomstige dieetpogingen wel slagen?


Iedereen verschilt in gevoeligheid voor eetverleidingen. Als je beloningscentrum sterk is, komen eetprikkels vaker en sterker bij je binnen. Geen wonder dat je er dan meer moeite mee hebt om op je gewicht te letten. In onze omgeving worden we continu aan suiker- en vetrijk eten herinnerd. Hoe ga je daar mee om?


Succesvolle mensen zijn in de regel niet gedisciplineerder dan anderen. Ze hebben alleen goed geïnvesteerd in de juiste omgeving en effectieve gewoontes. Gedragspsychologen halen graag de Griekse mythe van Odysseus aan om te schetsen hoe belangrijk een goed plan is. Nadat onder leiding van Odysseus de Trojaanse oorlog is gewonnen, wil hij terugkeren naar Ithaka, waar zijn vrouw Penelope al 22 jaar op hem wacht. Op zijn terugreis op zee maken hij en zijn mannen levensgevaarlijke avonturen mee. Een van de grootste dreigingen zijn de Sirenes, prachtige halfgodinnen met een betoverende zangstem. Zeelieden die hen horen zingen, kunnen niets anders meer doen dan luisterend te verhongeren en te sterven. Hoewel je zou verwachten dat Odysseus geen enkele vertraging wil oplopen, kan hij het niet nalaten om de Sirenes te horen zingen. Gelukkig heeft de godin Circe tijdens een eerdere ontmoeting hem aangeraden om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zijn mannen stoppen hun oren vol met bijenwas zodat ze de Sirenes niet horen zingen, en zelf laat Odysseus zich vastbinden aan de mast. Hij instrueert de mannen om hem onder geen enkel beding los te maken. Het blijkt een levensreddende beslissing te zijn, want op het moment dat Odysseus de Sirenes hoort zingen, wordt hij gek van verlangen. Gelukkig houden de touwen hem in bedwang en kunnen ze veilig langs de Sirenes varen.


De mythe laat zien dat Odysseus te zwak was om de Sirenes te weerstaan, maar dat hij er door zijn goede voorbereiding zonder kleerscheuren vanaf kwam. In een wereld waar de verleiding om te eten vaak te groot wordt, is het net zoals bij Odysseus belangrijk dat je een goed actieplan opstelt. Hoe ziet zo'n actieplan eruit? Ten eerste zorg je ervoor dat je in je omgeving zo min mogelijk eetverleidingen hebt. Dat betekent dat je in je huis ongezonde snacks uit het zicht en buiten handbereik bewaart. Ten tweede investeer je in goede gewoontes die je helpen met eten om de juiste redenen. Een voorbeeld daarvan is de gewoonte om op een vaste plek te eten, zoals aan de eettafel. Met deze gewoonte eet je niet meer onbewust staand in de keuken, of gedachteloos op de bank terwijl je TV kijkt. Ten slotte zorg je voor een duidelijk plan voor wanneer je toch in verleiding komt. Spreek met jezelf af welke gedachten je dan zult denken en wat je precies gaat doen. Met deze drie stappen ben je de verleiding altijd te slim af!


Photo by Olivia Bauso on Unsplash
bottom of page