• Nootje20

Wel of geen light producten?

Bijna ieder product heeft tegenwoordig een light variant. Denk maar aan light chocolademelk of light chips. Ze zijn overal in de supermarkt te vinden. Veel mensen kiezen bewust of onbewust voor light producten. Soms kiezen ze voor light producten omdat ze graag willen afvallen of omdat het hen gezonder lijkt.

De term light mag niet zomaar gebruikt worden. Wanneer er op een verpakking staat dat het een light product is moet het product aan verschillende voorwaarden doen. light mag alleen gebruikt worden als er minimaal 30% minder energie, vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Op de verpakking moet dan staan of het om vet, suiker of energie staat.

Het lijken allemaal fantastische producten. Je eet hetzelfde maar toch krijg je minder calorieën of vetten binnen.

Uit onderzoek blijkt dat het op lange termijn toch anders uitpakt. Wie light producten eet en koopt gaat namelijk op lange termijn meer eten. En wie meer gaat eten, krijgt uiteindelijk ook meer calorieën binnen en zal dus niet afvallen maar gaan bijkomen. Maar hoe komt dit? Als voorbeeld neem ik frisdrank. Je koopt een fles light frisdrank waar geen suiker aan is toegevoegd. Toch smaakt dit drankje nog erg zoet en lekker. Dat komt omdat er zoetstof aan is toegevoegd. Je hersenen herkennen de zoete smaak van zoetstof als suiker. Suiker is een belangrijke brandstof voor ons lichaam, maar omdat de zoetstof geen energie bevat die de suikers wel heeft zal je lichaam om meer vragen. Dit zal zich gaat uiten tot een hongergevoel, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten. Nu zal een glas frisdrank niet gelijk een dikmaker zijn, maar het gevaar is dat je jezelf voor de gek gaat houden. Hetzelfde geldt voor de halfvolle crème fresh die in je saus zit. Je gaat dan automatisch denken dat je nog wel een schep kan nemen omdat het toch minder calorieën bevat. Dit geldt ook voor magere melk, halvarine en andere light producten zoals chips.

Uiteindelijk gaan we ook meer eten van de gewone producten. We gaan namelijk meer consumeren, als we light producten eten. Dat komt omdat we wennen aan meer eten. Als je namelijk de hele fles light frisdrank hebt opgedronken, dan denk je al gauw dat je gezonder bezig bent en dus ook wel een paar chipjes erbij kan gaan eten. Op deze manier houdt je jezelf dus eigenlijk voor de gek.

Een light product kan een goed alternatief zijn, bijvoorbeeld een zuivelproduct waar 30% minder vet in zit en geen suikers aan zijn toegevoegd. Maar light betekent dus niet altijd dat het gelijk gezonder is. Om te weten of je de beste keuze maakt kan je van te voren het etiket controleren.

0 keer bekeken

©2018 by physicalbusiness.com 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now