Wat te doen bij een hoge bloeddruk?

Wat is bloeddruk eigenlijk? Je hart pompt bloed door je lichaam en het bloed oefent daardoor druk uit op de wanden van de bloedvaten.

Als deze druk te hoog is heb je een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan schade aan je hart, vaten en organen veroorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade is hoge bloeddruk. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Daarom is het goed dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren.

Merk je dat je last krijgt van je hoge bloeddruk is het belangrijk dat je dit snel gaat veranderen, dit kan je al bereiken door je leefstijl aan te passen. Bij een langdurige verhoogde bloeddruk kunnen ook nog eens klachten optreden. Hierbij kun je denken aan misselijkheid, rusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Mocht je ook last hebben van overgewicht, dan helpt afvallen zeker om je bloeddruk te verlagen. Het kan ook zo zijn dat je medicijnen krijgt voor je hoge bloeddruk, dat ligt natuurlijk aan de persoon en de ernst van de situatie. Maar gezond eten blijft ook naast gebruik van medicijnen belangrijk. De basis van gezond eten is: kies producten uit de schijf van vijf, daar staan voedingsmiddelen in die goed zijn voor hart en bloedvaten.

Zorg dat je iedere dag voldoende fruit en groente eet, ze leveren kalium en doen de bloeddruk dalen.

Bij hoge bloeddruk heb je ook een paar dingen die extra je aandacht nodig hebben. Hierbij kun je denken aan minder zout eten. Gemiddeld eten wij 10 gram zout per dag. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Als je dit leest denk je misschien al, ja bij het avondeten pak ik vaak het zout erbij en doe ik nog wat op mijn gerecht. Dit zou je ook kunnen vervangen door kruiden, die geven extra smaak aan de maaltijd. Maar ook zit veel zout in kant-en-klare producten, probeer sneller te kiezen voor verse, onbewerkte producten.

Roken en alcohol spelen ook een grote rol bij een verhoogde bloeddruk. Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Het voedingscentrum raad aan om geen alcohol meer te drinken, maar mocht je nou toch zin hebben in een glaasje beperk het dan tot max 1 glas per dag. Bij roken is het hetzelfde, niet roken is het beste. Roken veroorzaakt meer risico op hart- en vaatziekten.

Ook bewegen is weer belangrijk bij een hoge bloeddruk. Elke dag bewegen verlaagt je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Of je nou gaat poetsen, de trap nemen in plaats van de lift of fietsen naar het werk/school, het is allemaal meegenomen, stilzitten verhoogt juist het risico. Maak bewuste keuzes en stel je gezondheid voorop!


0 keer bekeken

©2018 by physicalbusiness.com 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now