top of page

Waarom je aan het eind van de dag minder wilskracht hebt

Heb je gemerkt dat je 's avonds vaak minder stevig in je schoenen staat? ’s Ochtends en in het begin van de middag lukt het je om verstandige beslissingen te maken, maar aan het einde van de dag is het alsof je niet meer de energie kan opbrengen om de verleiding te weerstaan. Dat is geen toeval. Het lijkt er namelijk op dat wilskracht minder wordt naarmate de dag vordert.


De onderzoeker Roy F. Baumeister vergelijkt het met spierkracht. Met zijn collega’s heeft hij een aantal interessante experimenten uitgevoerd om zijn hypothese te testen. In een van zijn onderzoeken mochten studenten plaatsnemen in een kamer, waar net chocoladekoekjes waren gebakken. De kamer rook heerlijk naar de geur van deze koekjes. In een schaal lagen de verse koekjes, met wat chocolade ernaast om van te snoepen. In een andere schaal lagen radijsjes. Sommige deelnemers mochten van de koekjes en chocola eten, terwijl anderen de instructie kregen om alleen van de radijsjes te eten. Om de verleiding extra groot te maken, werden ze even alleen in de kamer gelaten. De studenten die niet mochten eten van de koekjes, hadden er duidelijk moeite mee. Sommigen roken aan de koekjes of raakten ze zelfs aan. Maar het lukte iedereen om ze niet te eten. Daarna kregen de studenten de opdracht om aan moeilijke geometrische puzzels te werken. De studenten waren in de veronderstelling dat dit een proef was om hun intelligentie te meten, maar in werkelijkheid waren de puzzels onoplosbaar. Het is een veelgebruikte methode in de psychologie om doorzettingsvermogen te testen. De studenten die van de koekjes mochten eten, hielden het 20 minuten vol voordat ze opgaven. De studenten die de verleiding hadden moeten weerstaan, gaven het al op na 8 minuten. Een mogelijke verklaring is dat de studenten die de koekjes mochten eten, het langer volhielden omdat hun hersenen een suiker-boost hadden gekregen. Echter, er was ook een controlegroep die helemaal geen eten in de kamer had. Deze studenten hadden niets gegeten én hadden ook geen weerstand hoeven te bieden. Zij bleven net zo lang werken aan de puzzels als de studenten die wel de koekjes hadden gegeten.


Het experiment laat zien dat we niet oneindig lang beroep kunnen doen op onze wilskracht. Het lijkt erop dat wanneer we wilskracht gebruiken om de ene verleiding te weerstaan, we vervolgens minder wilskracht hebben om verstandige beslissingen te maken in volgende situaties. Bovendien gebruiken we onze wilskracht niet alleen om zelfcontrole uit te oefenen zoals in het radijsjesonderzoek, maar hebben we het ook nodig bij het maken van keuzes. In een ander experiment werd een tafel vol met leuke, simpele producten gepresenteerd aan de participanten. Aan het einde van het experiment mochten ze een item houden. Om te beslissen welk item dat zou worden, moesten ze steeds tussen twee producten kiezen. Zo moesten ze bijvoorbeeld eerst kiezen tussen de pen of de kaars. En als ze de kaars hadden gekozen, moesten ze vervolgens kiezen tussen de kaars en het T-shirt. Zo volgden de beslissingen, totdat ze uiteindelijk hun favoriete product hadden gekozen. Een andere groep participanten kregen een alternatieve opdracht. Zij hoefden geen keuzes te maken, maar ze werden gevraagd om hun mening te geven over ieder product en aan te geven hoe vaak zij het gebruikt hadden in de afgelopen zes maanden. Daarna kregen alle participanten een opdracht waarin je wilskracht nodig hebt: zo lang mogelijk je hand in ijswater houden. Dit voelt zo ongemakkelijk aan, dat je instinctief je hand eruit wilt trekken. Alleen door zelfcontrole uit te oefenen, kun je je hand in het ijskoude water houden. De participanten die onderworpen waren aan de keuzestress, hielden het beduidend korter vol.


Samengevat, doet niet alleen zelfbeheersing een beroep op je wilskracht, maar het maken van keuzes ook. De proefpersonen die moesten kiezen tussen verschillende producten of vakken, hadden naderhand minder wilskracht over voor de koud water test of de voorbereiding op een wiskundetest.


Als zelfs het maken van zulke simpele keuzes wilskracht kost, betekent dit dat allerlei normale dagelijkse taken een beroep doen op je wilskracht. Of het nu gaat om ergernissen in het verkeer, moeilijke gesprekken op het werk, geduld opbrengen met je kinderen of kiezen wat je gaat lunchen of welke boodschappen je koopt: alles heeft invloed op je voorraad van wilskracht. Wat betekent deze kennis over wilskracht voor je aanpak om af te vallen? Hoe kun je het gebruiken om je kans op succes te vergroten?


Het inzicht dat wilskracht vergelijkbaar is met spierkracht, helpt je om moeilijke situaties beter te evalueren. Aangezien wilskracht door de dag heen kan verminderen, zal het op sommige momenten moeilijker zijn om verleiding te weerstaan. In plaats van te denken dat je niet genoeg discipline hebt, begrijp je nu dat er door de dag heen zoveel van je werd gevraagd dat je wilskracht uitgeput raakte. In plaats van jezelf verwijten te maken, zet deze ervaring je er nu toe om te analyseren waar het is misgegaan. Wat was er vandaag allemaal gebeurd waar je wilskracht voor nodig had? En belangrijker, hoe kun je je de volgende keer hierop voorbereiden? Als je eenmaal bewust bent van de situatie, kun je een plan bedenken om jezelf te beschermen tegen onweerstaanbare verleiding. Als je bijvoorbeeld een zware werkdag voor de boeg hebt met veel moeilijke gesprekken, zorg er dan voor dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om ’s avonds gezond te koken. Stal de ingrediënten uit in de keuken of maak het desnoods al van tevoren klaar. Bedenk ook hoe je avondprogramma eruit gaat zien. Maak bijvoorbeeld het bad aantrekkelijk zodat je je daar graag wilt ontspannen, in plaats van versuft op de bank te ploffen en te snoepen. In periodes van uitzonderlijke stress kan het zelfs betekenen dat je je doelen bijstelt. Als je bijvoorbeeld net van baan bent gewisseld of middenin een verbouwing zit, is het beter om die tijd rustig uit te zitten. Richt je dan liever op ‘niet aankomen’ en het volhouden van de goede gewoontes die je al hebt. Dit voorkomt grote teleurstelling en een deuk in je zelfvertrouwen. Het kiezen voor de juiste tijd voor je doelen is ook een belangrijk deel van een gezonde leefstijl.


Photo by Luis Villasmil on Unsplash
bottom of page