top of page

Waarom goede voornemens zo moeilijk vol te houden zijn

De meesten van ons hebben een redelijk goed beeld van wat wel en niet gezond is. Vrijwel overal lezen en horen we over een gezond eetpatroon. Maar het lastige is om je aan je voornemens te houden. Hoe vaak is het gebeurd dat je er vol van overtuigd was dat je op je eetpatroon moest letten, maar dat je al deze plannen aan de kant schoof op het moment dat je in de verleiding kwam om iets ongezonds te eten?


Misschien vraag jij je af waarom je zo weinig discipline lijkt te hebben, terwijl je eigenlijk niets liever zou willen dan afvallen. Het antwoord op deze vraag ligt in de structuur van je hersenen. Het limbische systeem is verantwoordelijk voor de gevoelens en gedachten die je overvallen wanneer je tegen verleiding vecht. Voor onze voorouders was dit deel van de hersenen cruciaal, omdat het ons tot actie zet zonder daarbij te denken over de lange termijn gevolgen. Vooral de amygdala is verantwoordelijk voor emoties die essentieel waren voor hun overlevingskansen, zoals angst, boosheid en honger. Een ander gedeelte, de nucleus accumbens, is betrokken bij gevoelens zoals genot en verlangen.


Als we kijken naar hoe onze hersenen zich ontwikkelen, zien we dat het limbische systeem tijdens onze eerste levensjaren dominant is. Daarom is het voor jonge kinderen zo moeilijk om zelfcontrole uit te oefenen. Zij moeten het vooral hebben van de sturing van hun ouders. In latere jaren ontwikkelt het cognitieve systeem in de prefrontale cortex zich. Dit gedeelte van onze hersenen reguleert onze gedachten, emoties en gedrag. Het stelt ons in staat om afwegingen te maken en gedrag te kiezen dat bij onze doelen past. Als we het hebben over wilskracht of discipline, dan doelen we op de taken van de prefrontale cortex. Als ze eenmaal beide ontwikkeld zijn, werken het limbische systeem en de prefontale cortex samen. Beter gezegd, ze wisselen elkaar af. In sommige situaties zal het limbische systeem actiever zijn en in andere situaties neemt het cognitieve systeem het voortouw. Hoe sterker je cognitieve systeem is, des te succesvoller zul je zijn in het volhouden van een gezond eetpatroon.


Het is misschien moeilijk om voor te stellen dat je wilskracht direct terug te leiden is naar een gebiedje in je hersenen. Toch is dat precies waar het op neerkomt. Om dat te visualiseren, werd deze regio bij deelnemers van een onderzoek door magnetische stimulatie afgezwakt. Daarna werden ze aan een zogenaamde smaaktest onderworpen. Naast gezonde snacks waren er twee soorten chocolade en twee soorten chips waar zij zoveel van mochten eten als ze wilden. Wat denk je dat er gebeurde nadat de prefrontale cortex was afgezwakt? Ze aten beduidend meer ongezonde snacks aten dan de deelnemers in de controlegroep, die andere hersenstimulatie hadden gekregen.


We kunnen daaruit opmaken dat wat we onder wilskracht verstaan, uit dat cognitieve systeem in de prefrontale cortex komt. Wat kun je met die informatie in de praktijk? Hoe kun je weerstand bieden tegen de verleiding van ongezond of te veel eten?


Nou, nu je weet wilskracht geen vage, mysterieuze kracht is waar je wel of niet genoeg van hebt, kun je ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Het is eigenlijk niets anders dan bewust de gedachten denken die je helpen naar je doel. Die gedachten sturen uiteindelijk je gedrag. Als je dus in de verleiding komt om iets te eten wat je eigenlijk niet van plan was, kun je ervoor kiezen om te denken aan bijvoorbeeld de redenen waarom je wilt afvallen. Of je leidt jezelf helemaal af en denkt aan compleet andere dingen. Al die bewuste gedachten helpen je om je limbische systeem te sussen. Dat is uiteindelijk precies wat wilskracht is: je aandacht verleggen van de verleiding naar iets anders.


Photo by Brooke Lark on Unsplash
bottom of page