top of page

Hoe een eetplan je helpt bij het afvallen

Afvallen is een behoorlijke uitdaging. Al ben je gemotiveerd en bereid om je leefstijl aan te passen, je zult merken dat de dagelijkse beslommeringen vaak roet in het eten gooien. De hectiek van de dag maakt het je moeilijk om gezonde keuzes te maken. Hoe kun je dit oplossen?


Een eetplan is een goede uitkomst. Je stippelt de dag ervoor of eerder precies uit wat je zult eten. Je bepaalt wat je ontbijt is, wat je gaat lunchen en wat je avondeten is. Ook beslis je nu al welke tussendoortjes je gaat nuttigen. Het opstellen van zo’n gedetailleerd eetplan heeft grote voordelen. Ten eerste geeft het je de tijd en de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken. Wanneer je nadenkt over wat je de volgende dag gaat eten, word je minder beïnvloed door waar je nu trek in hebt. In plaats daarvan spelen andere factoren een belangrijke rol: hoe goed passen deze keuzes bij je doel? Daarmee voorkom je innerlijke strijd op moeilijke momenten. Als je niet van tevoren plant wat je eet, betekent dit dat je op ieder eetmoment van de dag in de verleiding komt om iets te eten wat niet bijdraagt aan het behalen van je doel. Telkens zit je opnieuw in tweestrijd: ga je voor een gezonde maaltijd of voor iets anders? Hoe vaker je wilskracht uitoefent, des te moeilijker wordt het om je aan het einde van de dag je aan je goede voornemens te houden.


Ten tweede helpt een eetplan je om goed voorbereid te zijn. Door van tevoren te plannen wat je gaat eten, kun je er op tijd voor zorgen dat alle benodigdheden in huis zijn. Heb je weleens meegemaakt dat je best een gezonde maaltijd wilde bereiden, maar dat je gewoonweg niet de juiste ingrediënten in huis had? Bij het maken van je eetplan kun je rekening houden met wat je al in huis hebt en kun je meteen plannen wanneer je de rest nog gaat kopen.


Daarnaast geef je eetplan je veel inzicht in je zwakheden. Wanneer je duidelijk weet wat je gaat eten, zie je ook meteen wanneer je de neiging hebt om van je plan af te wijken. Zo begrijp je beter welke momenten op de dag extra moeilijk zijn voor jou en kun je analyseren met welke triggers je te maken hebt gehad. Heb je vooral de neiging om ’s avonds af te wijken van je eetplan? Wat ben je ’s avonds aan het doen als je in de verleiding komt? Is er sprake van een bepaalde activiteit, zoals TV kijken? Of bevind je je steeds in dezelfde omgeving op deze momenten? Waren er gevoelens die aanleiding gaven om te eten?

Bovendien kun je met een eetplan de juiste balans vinden tussen doelgericht gedrag en genieten. Hoe ging je tijdens dieetpogingen om met ongezond eten? Kon je genieten van af en toe een slechte snack of ging dat altijd gepaard met een schuldgevoel? Met een eetplan kun je zulke snacks inbouwen in je eetpatroon op een verstandige manier. Je bepaalt van tevoren wat, hoeveel en wanneer je gaat eten. Op deze manier kun je genieten van iets ongezonds, zonder er schuldig over te voelen. Je houdt je immers aan je plan. Bovendien eet je met mate omdat je de hoeveelheid van tevoren hebt gepland.


Ten slotte kun je een eetplan gebruiken om je eetdrang te overwinnen. Herken je het fenomeen dat zodra je je voorneemt om gezond te eten, je juist meer trek krijgt in iets ongezonds? De deprimerende gedachte dat het op een verboden lijst staat, maakt het nog moeilijker om er weerstand tegen te bieden. Hier kan je eetplan je bij helpen. Op het moment dat je een sterke hunkering hebt naar iets wat je niet gepland had, kun je het verlangen sussen door het in je eetplan van morgen te zetten. Grote kans dat je er morgen niet meer naar verlangt en er zelfs voor kiest om het te laten staan.

Samengevat, is een eetplan een praktisch middel om een gezonde leefstijl aan te leren. Het laat je nadenken over gezonde keuzes, maar beschermt je tegen een te streng dieet. Het helpt je om eetdrang te overwinnen en geeft je naderhand ook inzicht in je zwakheden.


Photo by STIL on Unsplash
bottom of page