• Nootje20

Vegetarisch of veganistisch?

Het klimaat verandert en dat is te zien aan de hogere temperaturen en de stijging van de zeespiegel. Onze voeding speelt ook een belangrijke rol bij de klimaatverandering. Want wat kan je nu het beste eten om klimaatverandering tegen te gaan?

Voor het klimaatakkoord van Parijs onderzochten Amerikaanse onderzoekers verschillende diëten. En wat blijkt? Een veganistisch dieet blijk helemaal niet zo duurzaam te zijn. Maar hoe komt dat? Dat heeft een aantal redenen.

Niet ieder stuk grond in Nederland is geschikt om groenten op te verbouwen. Soms zitten er namelijk niet genoeg voedingsstoffen in. Als je daar geen koeien, geiten, schapen of andere dieren laat grazen die belangrijk zijn voor onze melkproductie. Dan blijft deze grond onbenut. Terwijl de dieren op deze stukken grond genoeg vrijheid hebben om te bewegen.

Vervangende producten voor vlees, vis en melkproducten worden over de hele wereld overgevlogen. The Independent deed hier onderzoek naar en plaatste een artikel dat het duurzamer is om een stuk vlees te kopen bij de lokale slager, dan dat je gojibessen laat overvliegen uit China. Naast de gojibessen is de productie van rijst ook niet zo duurzaam als wij dachten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat rijst de grootste footprint van alle plantensoorten heeft. Een footprint is de totale oppervlakte dat wordt gebruikt om de middelen te kunnen produceren. Dat komt omdat bij de productie van rijst ontzettend veel methaan vrij komt.

Maar hoe zit het met een vegetarisch dieet? Bij een veganistisch dieet worden geen melkproducten geconsumeerd. Bij een vegetarisch dieet is dat wel zo. De melkproductie is namelijk ook niet zo duurzaam. Voor de productie van 1 liter melk is maar liefst 500 liter water nodig en dan komt er ook nog uit de mest van de koeien methaan vrij.

Kortom aan een vegetarisch en veganistisch dieet zitten voordelen en nadelen. Dat neemt overigens niet weg dat het niet goed is om af en toe vegetarisch of veganistisch te eten. Kies een dieet dat bij jou past, maar probeer wel bewuste keuzes te maken.

©2018 by physicalbusiness.com 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now