top of page

Stress en afvallen gaan goed niet samen. Daarom: Tips & tricks voor een relaxter leven

Stress is een echte dikmaker. Het oefent een directe invloed uit op je gewicht én maakt je ook nog eens minder weerbaar tegen eetverleidingen. Als je wilt afvallen, kun je daarom het beste eens goed kijken naar de stress in je leven. Als het tijdelijk van aard is, kan het zelfs beter zijn om het afvallen even uit te stellen totdat de stress weer gezakt is. Als het gaat om een blijvende stressbron, is het zaak om te leren hoe je daar goed mee kan omgaan zodat het je niet belemmert bij het afvallen. Maar hoe doe je dat? Gaan we tegenwoordig niet allemaal gejaagd door het leven?


Een te druk leven met veel verplichtingen kan stress opleveren. Dat gebeurt vooral wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer in staat bent om aan je eigen of andermans verwachtingen te voldoen. Een natuurlijke reactie is dat je nog harder gaat werken om openstaande taken weg te werken. Je offert je nachtrust op, kookt minder, besteedt minder tijd aan je uiterlijke verzorging et cetera. Met man en macht probeer je alle ballen omhoog te houden en je hebt het gevoel dat je de grip op de situatie verliest als je even niet focust. Als je lange tijd op deze manier leeft, heeft dat uiteindelijk gevolgen voor je lichamelijke gesteldheid, waaronder je gewicht. Al voelt het tegenstrijdig, is het juist in tijden van stress belangrijk om te investeren in rust en regelmaat. Je kunt daarbij op onder andere de volgende punten letten:

Zorg voor voldoende slaap

Het is aanlokkelijk om in drukke tijden te beknibbelen op je slaap. Je functioneren is de dag erop weliswaar wat minder, maar je voelt de drang om zoveel mogelijk werk te zetten. Hoe verleidelijk het ook is om wat later naar bed te gaan, is je slaap niet iets waar je op mag bezuinigen. Hoewel de precieze mechanismen nog altijd niet bekend zijn, wijst onderzoek uit dat slaap van cruciaal belang is voor je hele lichaam. Slaap speelt een belangrijke rol in het goed functioneren van je hersenen, je immuunsysteem, metabolisme, hart- en vaatstelsel en hormoonstelsel. Bovendien maakt slaaptekort het je nog moeilijker om met stress om te gaan. Je ervaart daardoor juist nog meer stress en belandt zo in een vicieuze cirkel.

Breng structuur aan in je leven

In drukke, stressvolle periodes kun je geneigd zijn om je structuur te verliezen. Je rent van hot naar her en loopt eigenlijk steeds achter de feiten aan. Terwijl je koelkast leeg raakt omdat je te lang gewacht hebt met boodschappen doen, loopt je wasmand over. Je deadlines of andere verplichtingen lijken op het moment belangrijker dan je huishouden. Nu klopt het inderdaad dat je prioriteiten moet stellen en dat je niet alles perfect kunt doen. Maar op de lange termijn zorgt chaos in je omgeving voor nog meer stress. Als je ’s ochtends geen schoon ondergoed meer blijkt te hebben, het lunchtrommeltje van je kind nog in de vaatwasser zit en het brood op is, voegt dat alleen nog maar extra spanning toe aan je leven. Je raakt juist meer tijd kwijt aan de alledaagse dingen dan wanneer je de noodzakelijke dingen goed op orde had. Zorg daarom voor een goede basisstructuur. Stel een lijst op van de dingen die altijd geregeld moeten zijn, zoals genoeg schone was, een voorraadkast die redelijk gevuld is zodat je altijd een maaltijd kunt bereiden, voldoende benzine in je auto et cetera. Bepaal per taak hoe vaak en hoeveel tijd je eraan moet besteden.

Organiseer je werk en accepteer dat nooit af is Wanneer je het zicht verliest op je deadlines, kun je het gevoel krijgen dat de werkdruk overweldigend is. Een veelvoud aan taken zorgt weliswaar voor spanning, maar onzekerheid over hoeveel werk er nog ligt, geeft de meeste stress. Het is daarom een goede gewoonte om al je taken duidelijk in kaart te brengen. Je bouwt zo minder stress op dan wanneer je te maken hebt met ongedefinieerde werkdruk.

Als je eenmaal weet wat je te wachten staat, is het belangrijk om realistisch te zijn over wat haalbaar is. In sommige banen is het werk nooit af. Dat heeft te maken met de aard van het werk of de keuzes die de directie maakt over het aannemen van personeel. Wanneer er structureel te weinig mankracht is voor de hoeveelheid werk, zullen je stressveroorzakers altijd aanwezig zijn. In plaats van ongezond hard te werken, is het beter om een manier te vinden om met deze stress om te gaan. Het helpt om je eigen doelen te stellen in plaats van je te laten sturen door de werkdruk. Ga na wat je echt graag af wilt hebben en probeer dat zo goed mogelijk te doen. Je krijgt daardoor weer het gevoel dat je controle hebt over de situatie. Wat niet af is, laat je los. Als je dat moeilijk vindt, ga dan na waarom dat zo is. Voel je je overmatig verantwoordelijk voor het werk? Of vind je het moeilijk om niet aan andermans verwachtingen te voldoen? Is het eerlijk naar jezelf toe om er zo over te denken en zo niet: hoe kun je hier anders naar kijken? Je kunt een lijst maken van de gedachten die je stress geven en de gedachten waarmee je ze kunt beantwoorden. Deze denkoefeningen kunnen je uit het gepieker halen.

Ook helpen ontspanningsmethodes zoals ademhalingstechnieken. Zonder dat je het doorhebt, ga je bij stress oppervlakkiger ademen. Ook al neemt het de stressbron niet weg, is het heel goed om op je ademhaling te letten en vanuit je buik te ademen. Je longen kunnen dan beter hun werk doen, waardoor je ademfrequentie, bloeddruk en hartslag omlaag gaan.

Zoek steun

Soms kan de stress zo overweldigend zijn, dat het je niet meer lukt om er op een gezonde manier mee om te gaan. Als je bijvoorbeeld op je werk te lang op je tandvlees hebt gelopen, kan het heel moeilijk zijn om zelf je denkpatronen te veranderen. Of misschien heb je te maken met een stressbron waar geen controle over hebt, zoals de ziekte van een gezinslid.

Wacht dan niet te lang voordat je steun zoekt, of dat nu bij vrienden is of bij een professional. Zij kunnen je helpen je gedachten op een rijtje te zetten en kunnen je een ander perspectief bieden.

Kortom, laat de alledaagse stress je niet gek maken. Probeer je leven zodanig te structureren dat je goed zicht hebt op wat je moet doen, maar accepteer vervolgens ook dat je niet alles af zult krijgen. Beknibbel nooit op je slaap en zoek steun als je merkt dat het je te veel wordt.


Photo by Cecilia Medina on Unsplash

bottom of page