top of page

Slapend afvallen. Het belang van een goede nachtrust

Slaap is cruciaal om goed te kunnen functioneren. Dat zie je alleen al aan de manier waarop je lichaam het reguleert. Hoe minder slaap je krijgt, des te vermoeider je wordt. Je houdt misschien een paar nachten te weinig slaap vol, maar op een gegeven moment wil je niets liever dan slapen. Het is een beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat je uiteindelijk de slaap krijgt die je nodig hebt. Het past daarmee in het rijtje van andere vitale functies zoals honger en dorst. Zonder slaap kun je niet overleven.


Al is het duidelijk hoe belangrijk slaap voor ons lichaam is, toch zijn we geneigd om te denken dat we best met een beetje minder uit de voeten kunnen. De afgelopen decennia zijn onze nachten steeds korter geworden. Dat is niet gek, want onze 24-uurs economie en vooruitgangen in technologie maken het mogelijk om ’s avonds en ‘s nachts nog van alles te ondernemen. TV kijken, gamen, shoppen, op social media hangen, noem het maar op. Op tijd naar bed gaan, kost tegenwoordig een hoop wilskracht. Deze trend van minder slaap valt samen met de wereldwijde groei van overgewicht. In de periode dat men merkbaar minder begon te slapen, schoot het voorkomen van overgewicht omhoog. Die overlap gaf de aanleiding voor onderzoekers om kijken wat het verband is tussen deze twee.


Onderzoeken wijzen inderdaad uit dat weinig slaap gerelateerd is aan overgewicht. Zo zagen de onderzoekers Buxton en Marcelli dat de kans op obesitas hoger lag bij mensen die aangaven dat ze minder dan 7 uur per nacht sliepen. Een ander onderzoek observeerde mensen tijdens hun slaap ’s nachts met een slaapmeter en zagen dat hoe minder er geslapen werd, des te groter de buikomtrek was. Een ander onderzoek waarin bijna 1600 mensen gevolgd werden gedurende zes jaar, toonde dat ieder extra uur slaap de kans op obesitas met 30% verminderde. Kortom, weinig slaap resulteert in een grotere buikomtrek en een grotere kans op obesitas. Hoe kan slaap zo’n grote impact hebben op je gewicht? Er zijn drie manieren ontdekt waarop slaap je lichaam beïnvloedt.


Ten eerste heeft slaap invloed op je honger- en verzadigingshormonen. Als je weinig slaapt, wordt er meer ghreline afgegeven en juist minder leptine. Een onderzoek met tien mannen toonde dat na twee nachten slaaponthouding, er 18% minder leptine in het bloed was en 28% meer ghreline. Hierdoor krijg je meer honger en voel je je minder verzadigd.

Ten tweede beïnvloedt slaap het beloningscentrum in je hersenen. In een onderzoek met 25 participanten met een normaal gewicht werd bekeken wat de impact van een korte nacht was op de hersenen. Een groep deelnemers kreeg gedurende vijf nachten 4 uren slaap. De andere groep kreeg 9 uur slaap. Daarna werden plaatjes van gezond en ongezond eten laten zien. De onderzoekers zagen dat bij de participanten die weinig slaap hadden gekregen, de hersenactiviteit hoger was bij het zien van ongezond eten dan bij ongezond eten. Dat verschil was er niet bij de mensen die een langere nachtrust hadden gehad. Met andere woorden, slaapgebrek zorgt ervoor dat je juist trek krijgt in calorierijk eten. Bovendien kom je vooral ’s avonds in de verleiding om te gaan snacken. Dat liet een onderzoek zien waarin de deelnemers twee weken lang slechts 5,5 uur slaap kregen. Hun maaltijden veranderden niet, maar ze snackten meer tussen 19 uur en 7 uur.

Als je weinig slaapt, heb je dus meer honger en oefent je beloningscentrum een sterkere invloed op je uit. Calorierijk, ongezond voedsel wordt dubbel zo aantrekkelijk. Bovendien heb je door de moeheid minder wilskracht om de verleiding te weerstaan. Zoals je weet, kun je verleiding weerstaan door je aandacht op iets anders te richten. Als je moe bent, is het moeilijker om dat te doen.


Ten slotte heeft slaapgebrek een impact op hoeveel energie je verbruikt. Na een korte nacht beweeg je minder en besteed je een groter gedeelte van de dag zittend. Het kan liggen aan de vermindering van leptine in je lichaam, dat niet alleen zorgt voor de onderdrukking van honger maar ook voor een verhoging in energieverbruik.


Samengevat, is slaap ontzettend belangrijk voor een gezond gewicht. Het zorgt voor een goede balans tussen honger en verzadiging, houdt je beloningscentrum in evenwicht en helpt je om overdag actief te blijven.

Photo by bruce mars on Unsplash

bottom of page