top of page

Maak afvallen niet té belangrijk

Wat een rare titel voor een blog post over afvallen. Toch is dit advies heel belangrijk want als je het afvallen te belangrijk maakt, is de kans juist kleiner dat het je niet lukt. Onderzoek wijst uit dat wie wanhopig wil afvallen, meer last heeft van stress en eetbuien. Ben je wat meer tevreden met je lichaam, lukt het je beter om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Het is dus goed om te blijven relativeren: het leven draait niet alleen om je uiterlijk.


Dat is niet altijd gemakkelijk om je te realiseren. In onze maatschappij speelt uiterlijk een grote rol. De media geven je het gevoel dat je looks alleszeggend zijn. Neem daarom een keer de tijd om na te denken over hoe belangrijk je je uiterlijk vindt. Let vooral op de volgende valkuilen.


Denkfout 1: Als ik slank ben, ben ik gelukkig

Het klopt dat een mooi uiterlijk voordelen met zich meebrengt. Aantrekkelijke mensen krijgen over het algemeen meer aandacht, worden vriendelijker bejegend en worden zelfs eerder vertrouwd. Maar om te voorkomen dat je schoonheid idealiseert en gefrustreerd raakt, is het goed om te beseffen dat je geluk er niet vanaf hangt. Het kan helpen om jezelf eraan te herinneren dat aantrekkelijkheid ook nadelen heeft. Het kan jaloezie of onzekerheid bij anderen opwekken en daardoor een drempel voor vriendschappen of betekenisvolle relaties vormen. Tegelijkertijd worden aantrekkelijke mensen vaak benaderd door mensen die niet geïnteresseerd zijn in hen als persoon, maar zich alleen aangetrokken tot hen voelen vanwege hun schoonheid. Ook bestaan er allerlei vooroordelen over mensen met een mooi uiterlijk; er wordt vaak gedacht dat ze arrogant zijn, niet gewend zijn om hard te werken of oppervlakkig zijn. Een zeer mooi meisje vertelde eens dat zelfs haar eigen familie haar prees om haar uiterlijk, maar nauwelijks aandacht schonk aan haar schoolprestaties. Ze kwam uit een familie van ondernemers, maar niemand van haar familieleden sprak met haar over zaken. Ze had het gevoel dat ze behandeld werd als een mooie pop, ondanks haar goede resultaten op school en haar interesse in economie.

Als je jezelf eraan herinnert dat een aantrekkelijk uiterlijk je leven niet in ieder opzicht beter maakt, kun je meer tevreden naar je eigen leven kijken.


Denkfout 2: Overgewicht is de oorzaak van al mijn ellende

Zoals eerder besproken, kun je wanneer je overgewicht hebt helaas te maken krijgen met stigma op school, op de werkvloer, in sociale kringen en zelfs in de zorg. Let er echter op dat je niet alle uitdagingen en tegenslagen in het leven wijt aan je overgewicht. Misschien heb je het gevoel dat je benadeeld wordt op school of op het werk, of lukt het je niet om in sociale kringen verbinding te maken met anderen. Het heeft geen zin om de schuld bij je overgewicht te leggen. Ten eerste kun je niet 100% zeker weten dat je problemen aan je overgewicht liggen. Ten tweede maak je daarmee je overgewicht veel te belangrijk en krijg je het gevoel dat je niets zult bereiken zolang je niet je streefgewicht bereikt hebt. Denk eens aan alle succesvolle mensen met overgewicht? Als zij op professioneel vlak zoveel konden bereiken, dan betekent het dat gewicht niet alleszeggend is. Ook belemmert deze denkfout je in je sociaal-emotionele ontwikkeling. Je voelt je bijvoorbeeld in sociale kringen misschien zo onzeker over jezelf, dat je je gesloten en afstandelijk opstelt. De aanname dat het aan je overgewicht ligt, verhindert een eerlijke reflectie van je eigen gedrag en aandeel in het verhaal.


Denkfout 3: Mijn waarde als persoon hangt af van mijn uiterlijk

Wanneer je lange tijd worstelt met je gewicht, loop je het gevaar dat je op een gegeven moment nergens anders meer aan kunt denken. Je overgewicht neemt al je gedachten in beslag en het lukt je niet om tevreden te zijn met jezelf zolang je je streefgewicht niet hebt bereikt. Zoals je nu weet, maakt deze situatie het je helaas nog moeilijker om af te vallen.

Als je overgewicht het belangrijkste in je leven begint te worden, herinner jezelf er dan aan dat uiterlijk slechts een van de vele aspecten is die jou kenmerken. Als je de opdracht kreeg om jezelf te omschrijven, zou je er zelfs maar een paar zinnen aan wijden. Veel interessanter is het om te vertellen waar je in gelooft, wat je interesses zijn, waar je goed in bent, wat voor karakter je hebt, wat je principes in het leven zijn et cetera. Je persoonlijkheid en levensverhaal zijn een veel groter deel van jou dan hoe je eruit ziet. Laat daarom je uiterlijk niet bepalen hoe je over jezelf denkt.


Denkfout 4: Ik kan niet van mijn leven genieten totdat ik slank ben

Er zijn allerlei goede redenen om overgewicht aan te pakken. Met een gezond gewicht ervaar je bijvoorbeeld minder lichamelijke problemen, voel je je fitter, heb je meer keuze in mode en zit je lekkerder in je vel. Maar let op dat je je overgewicht niet als een drempel gaat beschouwen om de dingen te doen die je graag zou willen. Je creëert je eigen gevangenis wanneer je zegt dat je iets niet kunt omdat je er nog niet uitziet zoals je wilt. Zwemmen, naar de sauna gaan, dansen, een mooie jurk dragen. Het zijn voorbeelden van dingen die je niet zou moeten uitstellen totdat je slank bent. De druk die je anders op afvallen legt, wordt veel te groot.


Photo by Caleb George on Unsplash

bottom of page