Koken met gas of elektrisch, wat is duurzamer?

Je kunt kiezen voor koken met gas of elektrisch koken. In dit artikel ga ik de voor- en nadelen af en waar je uiteindelijk beter voor kunt kiezen.

Gas:

Wanneer je draait aan de knop van het gasfornuis komt er warmte vrij. Je kan zelf bepalen hoeveel warmte vrij komt. Je ziet meteen hoe hoog of laag die staat. Wil je het vuur groot zetten om de pan snel op te warmen kan dat. Wil je je eten nog even warm houden, dan kan dat.

Maar bij gas verlies je veel warmte, dus het is geen efficiënt energiegebruik. Je kookt met open vuur en daarom is koken met gas niet de meest veilige manier. En dan heb je ook nog dat je het fornuis moet schoonmaken. Dan moet je eerst de pandragers en branders eraf halen. Die moeten vervolgens ook weer goed teruggeplaatst worden, anders dan komt de warmte en niet goed uit.

Het is wel zo dat koken op gas goedkoper is dan koken op elektrisch. Je hebt meer keus bij het kiezen van pannen, bij elektrisch koken moet je speciale pannen kopen.

De verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas draagt sterk bij aan klimaatverandering. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij wat een negatieve invloed heeft op het milieu. Daarnaast is aardgas een energiebron die opraakt en zal het niet oneindig beschikbaar zijn.

Elektrisch:

Bij elektrisch koken heb je veel meer opties, dan bij gas.

Je kan kiezen voor elektrische kookplaten, keramische kookplaten, halogeen koken, inductie kookplaten. Maar we gaan nu eerst door met elektrisch koken. Die zijn makkelijk te bedienen en ook wel goed schoon te maken. Alleen het kost veel elektriciteit en je moet veel langer wachten dat je eten klaar is.

Halogeen kookplaten worden snel erg heet en tijdens het koken koelen ze langzaam af. Ze zijn erg goedkoop, maar gaan ook niet zo lang mee. De bereidingstijd duurt wel wat langer dan bij gas, maar nog steeds sneller dan bij keramische kookplaten.

Keramische kookplaten zijn ook makkelijk schoon te houden. Maar hebben veel tijd nodig om op te warmen en het blijft daarna ook nog lang warm. Dus niet heel veilig mochten er kinderen in de buurt zijn.

Inductie kookplaten zorgen voor het verwarmen van de pan met speciale pannen. Het is ook veiliger dan gas: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar je je aan kunt branden. Deze kookplaten koelen wel snel af en hebben een automatisch stop systeem. En als laatste en niet het minst dit is de voordeligste keus van alle elektrische kookplaten.


Na al deze elektrische opties te hebben bekeken, komt de inductie kookplaat het beste uit de test. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Aangezien stroom de komende jaren steeds meer duurzaam geproduceerd wordt, is koken op elektriciteit beter voor het milieu!


©2018 by physicalbusiness.com 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now