Je aan je voornemens houden? Volg deze 4 stappen om eetverleidingen te weerstaan

Hoe overtuigd je ook bent van je plan om af te vallen, er komt een moment dat je in de verleiding komt. In onze omgeving zijn er wel honderden triggers die je aan eten doen denken. Wat te doen op een moeilijk moment?


Stap 1 Creëer afstand tussen jou en de verleiding

In plaats van lekkernijen op ooghoogte te bewaren, zet je ze bijvoorbeeld liever op de bovenste plank in je keukenkast. Je wordt dan minder herinnerd aan eten en je moet een kleine hindernis nemen om daadwerkelijk bij het eten te komen. Toch hoef je eten niet eens te zien om in de verleiding te komen. De wetenschap dat er iets lekkers te snaaien is, is voldoende om je in verleiding te brengen. Ook dan geldt het advies om de afstand tussen jou en de verleiding zo groot mogelijk te maken. Zoek een plek op waar je zo ver mogelijk van de keuken vandaan bent. Naar buiten gaan is het beste, maar als dat niet kan, zoek dan een andere kamer in het huis op. Fysieke afstand geeft je de kans om even uit je spiraal van gedachten te komen.

Daarnaast is het creëren van mentale afstand een heel effectieve methode om de verleiding minder intens te maken. Als je aan een verboden snack denkt, denk je waarschijnlijk aan hoe lekker het zou smaken en hoe fijn het zou zijn om het te eten. Je gedachten zijn gekoppeld aan herinneringen van fijne emoties en hebben daarom veel overtuigingskracht. Je kunt dat verminderen door het eten te beschrijven in klinische, concrete termen. Waar is het uit opgebouwd en hoe ziet het eruit? Als het bijvoorbeeld gaat om een chocoladekoekje, kun je eraan denken dat het bestaat uit boter, bloem, suiker en cacao. Het heeft een ronde vorm en een bruine kleur. Merk je al dat je bij deze gedachten minder verlangen voelt? Denk vervolgens niet aan hoe het zou zijn om het te eten, maar aan het gevoel dat je hebt als je hebt toegegeven aan de verleiding. Denk aan de teleurstelling en het lege gevoel dat je hebt wanneer je naderhand beseft dat deze snack het niet waard was. Op die manier creëer je een mentale afstand tussen jou en je verleiding, waardoor de intensiteit minder wordt.

Stap 2 Bekijk je situatie van een afstand

Als je eenmaal in verleiding bent, lijkt het alsof je aan niets anders meer kunt denken. De minuten gaan tergend langzaam voorbij terwijl je tegen je eetdrang vecht. Je begint je miserabel te voelen en medelijden met jezelf te krijgen. Het kan zijn dat je zelfs toegeeft aan de verleiding, om maar even rust te krijgen van je gedachten. Op deze momenten is het goed om een denkbeeldige stap terug te doen en jezelf van een afstand te bekijken. Beschrijf de situatie alsof je een buitenstaander bent: je hebt je voorgenomen om iets niet te eten, maar nu voel je de drang om dat wel te doen. Je wist voordat je aan dit traject begon, dat dit moment zou komen. Dat geeft een onprettig gevoel, maar het gaat weer voorbij.

Als je jezelf zo observeert, realiseer je je dat je de situatie onnodig groot hebt gemaakt in je hoofd. Je hoeft niet toe te geven aan de verleiding om je rustiger te voelen. In plaats daarvan mag je je gevoelens erkennen en accepteren dat ze er nu eenmaal bij horen.

Stap 3 Vernieuw je motivatie

Zoals je in hoofdstuk 2 hebt gelezen, gaat je wilskracht sneller op wanneer je het veel hebt gebruikt. Als er gedurende de dag veel van je discipline gevraagd wordt of als je veel keuzes moet maken, ben je ’s avonds uitgeput. Je kunt een verleiding dan moeilijker weerstaan. Daarin lijkt wilskracht wel wat op spierkracht, maar gelukkig is er een belangrijk verschil. Waar spierkracht echt op kan gaan, kun je je wilskracht vernieuwen met je gedachten. Vooral je motivatie speelt hierbij een belangrijke rol. Door jezelf te herinneren aan de redenen om af te vallen, ga je weer steviger in je schoenen staan. Omdat je op moeilijke momenten waarschijnlijk aan niets anders dan eten kunt denken, kun je je prefrontale cortex helpen door deze redenen tastbaar te maken. Sta op, loop naar de plek waar je je motivatiekaartjes bewaart en lees ze vervolgens een paar keer door. Of misschien heb je wel een moodboard van alle mooie plaatjes die te maken hebben met je doel. Bekijk het en benoem de dingen die je ziet. Of zorg ervoor dat je vooraf helpende gedachten hebt opgeschreven op kaartjes. Haal deze erbij wanneer je het moeilijk hebt en lees ze hardop. Op die manier dwing je jezelf om aan andere dingen dan eten te denken en kun je jezelf weer motiveren.

Stap 4 Leid jezelf af met een activiteit

Sta even stil bij wat je aan het doen bent. Ben je aan het internetten, een serie aan het kijken of bezig met een vervelend taakje? Probeer dan iets anders te doen wat er niet op lijkt. Zoals eerder gezegd, helpen actieve bezigheden hier goed bij. Soms moet je lichaam gewoon even in beweging komen, om je gedachten tot stilstand te brengen. Andere activiteiten die je goed afleiden, hebben te maken met de focus op anderen. Als je bijvoorbeeld een goede vriendin of een familielid belt, dwing je jezelf om de aandacht van jezelf naar de ander te brengen.


Photo by Dustin Belt on Unsplash