top of page

In 3 stappen naar een positief lichaamsbeeld

In de vorige post hebben we het gehad over de denkfouten die je kunt maken wanneer je je lichaam evalueert. Nu je bewust bent van je mogelijke valkuilen, kun je werken aan een positiever lichaamsbeeld door de negatieve gedachten tegen te spreken. Maar hoe doe je dat precies?


De eerste stap is dat je bewust wordt van je gedachten. Meestal flitsen ze zo snel door je hoofd, dat je het niet eens doorhebt. Wel laten ze gevoelens achter die lang blijven hangen. Door bij deze gevoelens stil te staan, kun je achterhalen welke gedachte de oorzaak was. Stel dat je bijvoorbeeld tijdens het winkelen merkt dat je je terneergeslagen voelt. Het is een zeurend gevoel op de achtergrond en je weet niet wanneer en waarom je je zo begon te voelen. Probeer dan rustig terug te denken aan de dingen die je de afgelopen uren aan het doen was. Waar was je? Wat zag je allemaal? Beelden kunnen onbewust gedachten en gevoelens in je oproepen. Vrouwen die deelnamen aan een onderzoek van de Universiteit van Groningen voelden zich zelfs slechter na het zien van make-up advertenties zonder modellen. Automatisch associeerden ze deze schoonheidsproducten met hun eigen tekortkomingen, ook al was er geen afbeelding van een vrouw die het schoonheidsideaal belichaamde. Je kunt je voorstellen dat een winkelcentrum vol met dit soort luxueuze producten een soortgelijk effect op je kan hebben. Ze vormen triggers die aangeleerde gedachtenpatronen oproepen.


De tweede stap is dat je de negatieve gedachten niet probeert te negeren of weg te stoppen. Ze blijven dan sluimeren en komen weer net zo sterk terug op andere momenten. Het is beter om ze eerst te erkennen en te accepteren dat je deze gedachten nu eenmaal hebt. Pas daarna kun je de gedachten neutraliseren. Het is net als een gesprek met een goede vriendin. Als ze iets zegt wat je vervelend vindt om te horen en waar je het niet mee eens bent, kun je niet zomaar je oren sluiten en haar negeren. Je zult eerst moeten aanhoren wat ze zegt, voordat je erop in kunt gaan.


Zodra je dat hebt gedaan, begin je aan de derde stap: het denken van opbouwende gedachten. Je beantwoordt als het ware je negatieve gedachte met een positieve gedachte die beter reflecteert wat je echt belangrijk vindt en wilt. Als antwoord op de gedachte ‘Vergeleken met die vrouw zie ik eruit als een trol’, kun je bijvoorbeeld denken ‘Deze vrouw is uitzonderlijk mooi. Het maakt me verdrietig dat ik er niet zo uitzie, maar dat is niet het einde van de wereld. Ik hoef nu krampachtig te proberen dit gevoel te voorkomen. Al zie ik er niet zo uit als zij, ik ben wel heel blij met mijn mooie huid, mijn volle bos haar en mijn leuke lach.’ Het helpt als je van tevoren je weerwoord klaar hebt staan, want het is moeilijk om dit op momenten van stress spontaan te bedenken. Als je negatieve gedachten steeds op deze manier beantwoordt, verandert je omgeving in een bron van triggers die bemoedigende gedachten opwekken. Zo coach je jezelf als het ware naar een gezond lichaamsbeeld en naar gedrag dat je helpt bij het bereiken van je streefgewicht.


Kortgezegd, heb je in de loop der jaren denkpatronen ontwikkeld die een negatief lichaamsbeeld bevestigen of zelfs verergeren. Je bent er op den duur zelfs zo aan gewend, dat je deze negatieve innerlijke stem niet eens meer opmerkt. Als je naar een positief zelfbeeld wilt werken, is het belangrijk om je bewust te worden van deze gedachten, ze te erkennen en ze uiteindelijk ook tegen te spreken. Je kunt het vergelijken met een vriendin of dochter die zich uitspreekt over haar onzekerheden. Je zou in zo’n situatie haar aandacht geven en aanhoren, maar vervolgens ook geruststellen en argumenten geven waarom ze niet zo over zichzelf hoeft te denken.


Photo by Caju Gomes on Unsplash

bottom of page