Hoe je jezelf soms in de weg zit bij afvallen

Dat je op je eet- en beweegpatroon moet letten wanneer je wilt afvallen, is je bekend. Misschien let je op hoeveel je binnenkrijgt en probeer je een paar keer per week te sporten. Dat is natuurlijk al een heel goed plan, maar soms is het goed om je gedrag eens verder onder de loep te nemen. Als je namelijk erg ontevreden bent met je figuur, kan het zijn dat je in de loop der jaren gewoontes hebt ontwikkeld die je belemmeren bij het afvallen. Hoe herken je ze?


Ze hebben vaak te maken met het verhullen van je tekortkomingen. Zo ben je misschien ooit begonnen met het dragen van wijde, donkere kleding om je overtollige kilo’s te verbergen. Daar ben je nu zo aan gewend, dat je er niet eens meer bij stilstaat. Of je hebt jezelf misschien aangeleerd om bepaalde plaatsen of activiteiten te vermijden. Dit kunnen plekken zijn waar je geconfronteerd wordt met je uiterlijk, zoals het strand, de sauna, het zwembad en de sportschool. Als reactie besluit je deze plaatsen voortaan te vermijden. Ook kan het zijn dat bepaalde mensen je eraan doen denken dat je er niet uitziet zoals je zou willen. Hun uiterlijk wordt een drempel voor vriendschap omdat je je onprettig voelt over jezelf. Dit soort vermijdende gedrag versterkt je negatieve lichaamsbeeld en werkt overgewicht verder in de hand. Bovendien wordt het een zelfstandige stressfactor. Het idee dat je uitgenodigd wordt om te gaan zwemmen en je je figuur niet kan verbergen, maakt je al zenuwachtig. Je geeft je uiterlijk op die manier een steeds grotere rol in je leven, waardoor het afvallen ontzettend belangrijk voor je wordt. Door er zoveel waarde aan te hechten, wordt het juist moeilijker om je streefgewicht te bereiken en te behouden. Hoe kan je dit tegengaan?


Neem tijd om je gedrag te evalueren en op een rijtje te zetten welke dingen je doet of vermijdt vanwege je gewicht. Probeer bij iedere categorie na te gaan wat er precies gebeurt. Welke plaatsen vermijd je steevast? Zijn dingen die je jezelf nooit zal zien doen? Zijn er mensen met wie je niet graag omgaat omdat je je lelijk voelt in hun bijzijn? Is er bepaalde kleding die je graag zou willen dragen maar het niet doet omdat je dan niet meer je figuur kunt verhullen? Evalueer vervolgens welke punten je het ergst lijken om te doen en zet ze op volgorde. Als bijvoorbeeld zwemmen je het allerergste lijkt om te doen zolang je overgewicht hebt, zet je dat als laatste punt op je lijst. De activiteit waar je het minst tegenop ziet, zet je op de eerste plek.


Nu heb je een lijst van activiteiten die je stap voor stap gaat ondernemen, te beginnen bij de gemakkelijkste. Daarbij doorloop je steeds vier fases. De eerste fase is een goede voorbereiding. Tijdens de voorbereiding anticipeer je op de gedachten die je gewoonlijk krijgt als je aan de activiteit denkt. Als het bijvoorbeeld gaat om het dragen van een leuke jurk, denk je misschien: ‘Ik ben te dik om dat te dragen. Iedereen kan zien hoe dik mijn buik en billen zijn in die jurk.’ Noteer deze gedachten en bedenk wat je dan tegen jezelf zult zeggen. Je helpende gedachte kan zijn: ‘Ik weet niet wat anderen denken. Ik vul nu hun gedachten in. Ik stop daarmee. Ik word vrolijk van deze kleuren en ondanks mijn gewicht is het geheelplaatje mooi.’ Ook bepaal je tijdens de voorbereiding hoe je jezelf naderhand zult belonen. Iedere stap die je neemt, is een overwinning die beloond mag worden. Denk aan een ontspannend bad, een mooi boek of naar de film gaan.


De volgende fase is het daadwerkelijk uitvoeren van je plan. Je zult jezelf waarschijnlijk wat moed moeten inspreken, maar gelukkig heb je al bedacht wat je tegen jezelf gaat zeggen. De derde fase is het omgaan met de stress die je ervaart. Als je buiten je comfort zone treedt, zul je je nu eenmaal ongemakkelijk voelen. Herinner je jezelf eraan dat dit geen reden is om te staken met wat je doet. Je bent sterk genoeg om deze stress te dragen. Je weet dat het ook weer voorbij zal gaan. Troost jezelf met bemoedigende gedachten en wees trots dat je dit doet.


In de laatste fase geef je jezelf een groot compliment en geniet je van de beloning die je hebt verdiend. Denk niet steeds terug aan hoe vreselijk je het vond om te doen, maar focus de aandacht op je beloning en het feit dat dit steeds gemakkelijker zal worden hoe vaker je het doet.


En zo werk je steeds verder je lijstje van activiteiten af. Je zult merken dat het afvallen daarna een stuk gemakkelijker zal gaan. Je gedrag past dan nog beter bij je doel, je bent blijer met jezelf, je hebt minder stress en meer weerstand tegen verleiding.


Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash