top of page

Hoe belangrijk is je motivatie bij afvallen?

In een van de vorige posts over wilskracht heb je gelezen dat het minder wordt naarmate je er gebruik van moet maken. Als je overdag veel moeilijke keuzes moet maken of je moet beheersen in sociale situaties, heb je 's avonds een stuk minder wilskracht over om verleidingen te weerstaan. Je hebt ook gelezen hoe je je wilskracht kunt trainen. Je wilskracht gaat dan wat minder snel op, zodat je er 's avonds meer van 'over' hebt.


Onderzoeker Roy Baumeister vergeleek wilskracht daarom met spierkracht. Maar als je weleens krachttraining met apparaten hebt gedaan, weet je hoe het voelt als je spierkracht op is. Hoe hard je ook tegen het gewicht duwt, het verschuift geen enkele millimeter meer. Je kunt je spieren trainen zodat ze het langer volhouden, maar op een gegeven moment is de kracht echt op. Daarbij maakt het niet uit hoe gemotiveerd je bent of wat je over je spieren denkt. Als wilskracht precies hetzelfde werkt als spierkracht, dan betekent het dat je op sommige moeilijke momenten overgeleverd zult zijn aan de verleiding. Als je een zware dag achter de rug hebt met bijvoorbeeld veel moeilijke beslissingen, heb je geen enkele kans.


Gelukkig verschilt wilskracht van spierkracht in dat het nooit helemaal opgaat. Het lijkt inderdaad wel te verminderen gedurende de dag zoals de onderzoeken van Baumeister laten zien, maar gaat in tegenstelling tot spierkracht nooit helemaal op. Er is altijd een reserve aan wilskracht die je kunt aanboren. Je gedachten spelen daarbij een grote rol. Een experiment aan de Universiteit van Maastricht schetste dit heel mooi. Studenten kregen een instructie die wilskracht kostte: hun gezicht mocht niet verraden welke gevoelens ze hadden. Daarna werden ze gevraagd om zo lang mogelijk in een handgrip te knijpen. De onderzoekers lieten de studenten echter geloven dat de gezichtsoefening hun prestatie tijdens de volgende oefening zou verbeteren. Het resultaat was deze keer dat de wilskracht tijdens de handgrip oefening niet sneller opging.


Ook in de dagelijkse praktijk zagen onderzoekers dat de gedachten over wilskracht er toe doen. Tijdens een studie waarbij studenten drie maanden lang gevolgd werden, zagen de onderzoekers dat de studenten die geloofden dat wilskracht niet op kon gaan, ook daadwerkelijk steviger in hun schoenen stonden tijdens de stressvolle examenperiode. Degenen daarentegen die van mening waren dat wilskracht op kan gaan, hadden juist meer moeite met op tijd te studeren.


Wat kun je hieruit concluderen? Het blijkt dat wilskracht weliswaar minder wordt naarmate je er gebruik van maakt, maar dat je door middel van bewuste gedachten het weer kan 'activeren'. Vooral een goede, sterke motivatie speelt een grote rol. Als je jezelf kan motiveren wanneer je in verleiding bent, sta je weer steviger in je schoenen. Bereid je dus goed voor als je wilt afvallen. Schrijf bijvoorbeeld de redenen waarom je wilt afvallen op motivatiekaartjes, maak een moodboard met mooie plaatjes die je motiveren et cetera.


Photo by Prateek Katyal on Unsplash


bottom of page