top of page

Eetgewoontes waar je slank van wordt - Deel 4: Kies altijd volkoren

Een graankorrel bestaat uit drie delen: de kiem, de meelkern en de zemel dat als een vliesje om het geheel zit. Vezels, ijzer en B-vitaminen zitten vooral in de kiem en het vliesje. Het kost meer moeite om de kiem en zemel te verteren en ze geven je dan ook langer een verzadigd gevoel. Helaas worden deze bestanddelen op grote schaal verwijderd om brood en pasta te produceren. Je krijgt er een zachter, gemakkelijker verteerbaar product van waar je van kunt blijven eten.


Om je streefgewicht te bereiken en te behouden, is het een goede regel om altijd voor de volkoren variant te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan volkoren pasta, volkoren brood, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Als je volkoren producten gebruikt, eet je minder gauw te veel. Enerzijds omdat ze beter vullen dan de witte variant en anderzijds omdat je een beetje inlevert op de smaak.


Het is een gemakkelijke regel omdat het weinig moeite kost om volkoren producten te gebruiken. Er wordt niet meer van je kookkunsten gevraagd dan met de witte varianten. Het enige waar je goed op moet letten als je voor de eerste keer volkoren producten koopt, is het etiket. Officieel mag een product pas volkoren worden genoemd als er 100% volkorenmeel gebruikt is. Brood en pasta kun je dus gemakkelijk herkennen aan de volkorensticker. Bij verwante producten ligt dat in de praktijk iets anders. Als je bijvoorbeeld het etiket van volkoren tortilla’s en crackers beter bekijkt, zie je dat ze vaak voor de helft uit wit tarwemeel bestaan.


Zorg ervoor dat je 100% volkoren producten het meest eet, soms de half volkoren producten en bij uitzondering witte producten. Het effect daarvan wordt op lange termijn goed zichtbaar in je figuur. Bovendien is het een heel bevredigend idee dat wat je eet, ook daadwerkelijk iets goeds voor je lichaam brengt. Witte pasta en witbrood leveren je zogenaamde lege calorieën. Ze geven je wel energie maar relatief weinig voedingsstoffen. Het geeft een prettig gevoel om je lichaam niet alleen te vullen, maar ook echt te voeden.


Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
bottom of page