top of page

Eetgewoontes waar je slank van wordt - Deel 3: Focus op groenten

In plaats van een lijst bij te houden van alles wat je niet mag eten, is het effectiever om je te richten op wat je vooral wel zou moeten eten. Groenten zijn een essentieel onderdeel van je eetpatroon als je gewicht wilt verliezen. Ze bevatten relatief weinig calorieën en kosten door hun vezels en volume veel werk om te eten en te verteren.


Door bij je avondeten ervoor te zorgen dat je minimaal 200 gram groenten opschept, kies je automatisch ook voor minder dikmakers. De plek die de groenten in beslag neemt op je bord, laat simpelweg minder ruimte over voor pasta, rijst of aardappel. Bovendien verandert het soort gerecht dat je eet drastisch zodra je je gaat richten op de 200 gram groenten. Zo valt junkfood of calorierijk ‘comfort food’ vanzelf af omdat het bij lange na geen 200 gram groenten bevat. En als je wel een keer kiest voor junk food en daarbij apart groenten serveert, merk je dat je toch minder van de dikmakers zult eten.


Een ander voordeel van veel groenten in je avondeten is dat de kans kleiner wordt dat er je te veel van eet. Bewerkte producten zoals witte pasta stimuleren je beloningscentrum zodanig dat je aan het begin van de maaltijd een extra zetje krijgt om door te eten. Let maar eens op hoe je je voelt als je een heel smakelijke maaltijd eet. Net nadat je begonnen bent, komt er een moment dat je sneller gaat eten en even nergens anders aan denkt dan aan wat er op je bord ligt. Je verliest je als het ware even in je eten door het beloningseffect. Dat zal met een maaltijd met voldoende groenten minder snel gebeuren. Je beschermt jezelf op een natuurlijke manier tegen overeten.


Als je kijkt naar recepten in tijdschriften en populaire kookboeken, merk je dat het overgrote deel vooral gericht is op vlees en pasta, rijst of aardappel. Helaas moet je vaak uitwijken naar een vegetarisch kookboek of een boek dat zich expliciet richt op groenten, om recepten te vinden die voldoende groenten bevatten. Als je nog niet gewend bent om met veel groenten te koken, kan het best een uitdaging zijn om lekkere gerechten te verzinnen die aan het 200 gram criterium voldoen. Onthoud dat je niet je hele eetpatroon in een keer hoeft om te gooien. Bouw geduldig een goed repertoire op van gezonde, groenterijke gerechten.


Begin met wat je al hebt. Bekijk de maaltijden die je tegenwoordig graag bereidt en evalueer hoeveel groenten erin zit. Je mag ook gezonde ingrediënten meetellen die botanisch gezien geen groenten zijn, maar wel zo kunnen worden gebruikt in de keuken. Bruine bonen, kikkererwten en linzen zijn bijvoorbeeld peulvruchten en worden ook vaak als vleesvervanger gezien. Maar aangezien we het hier hebben over voedzame ingrediënten, tellen we deze mee als groenten bij het evalueren van de gerechten. Als je niet aan de 200 gram is per portie komt, bedenk dan hoe je het op een lekkere manier nog gezonder kan maken. Het liefst doe je dat in het gerecht zelf, maar als dat niet goed lukt, kun je er ook voor kiezen om de groenten als bijgerecht te serveren.


Zo kun je telkens een gezond recept toevoegen aan je verzameling. Ga naar je favoriete receptenwebsites en blader in je kookboeken en -tijdschriften. Je hoeft je niet krampachtig aan de instructies te houden. Het is juist de bedoeling dat je de recepten eigen maakt. Of je uiteindelijk een gerecht graag maakt, hangt af van de combinatie van de smaak en het gemak van het recept. Pas ze dus vooral aan aan wat voor jou werkt.


Photo by Shayda Torabi on Unsplash

bottom of page