top of page

Eetgewoontes waar je slank van wordt - Deel 2: Eet op een vaste plek en stop op tijd

Eet altijd op een vaste plek

Op welke plekken in huis eet je weleens? Eet je dan bewust of ben je dan gedachteloos aan het snaaien? Een gemakkelijke manier om te ervoor te zorgen dat honger de belangrijkste reden is om te eten, is door altijd op een of twee vaste plekken te eten. Je eet vanaf nu bijvoorbeeld alleen nog maar aan de eettafel in de woonkamer en de ontbijttafel in de keuken. Of het nu om een maaltijd, een snack of een snoepje gaat: eten mag je alleen op de plekken die je hebt gekozen. Hierdoor vallen vanzelf veel onnodige eetmomenten weg. Je eet niet meer onbewust voor de tv, staand voor de koelkast of in de keuken terwijl je opruimt. Voordat je iets eet, moet je doelgericht naar je vaste plek gaan. Het prettige van deze regel is dat je in principe jezelf niets verbiedt. Je mag nog steeds wel van alles eten, maar je verandert alleen de plaats waar je dit doet. Je wordt bewuster van wat en wanneer je eet, zodat je betere keuzes maakt. Bovendien helpt deze regel je met het verbreken van ongewenste associaties met eten. Hoe vaker je bijvoorbeeld TV kijkt zonder daarbij te eten, des te minder associeer je het op den duur met snacken.

Hetzelfde geldt voor je werk. Zorg ervoor dat je niet aan je bureau eet, maar altijd op de gekozen plek die daarvoor bedoeld is. Je vermindert zo het aantal momenten dat je tijdens je werk in de verleiding komt om te eten.

Stop met eten voordat je vol zit

Omdat eten zo lekker kan smaken, heb je soms niet door dat je al voldoende hebt gegeten. Je hersenen zijn gevoeliger voor het genot dat eten geeft, dan de verzadigingssignalen. Bovendien komt het gevoel van verzadiging vertraagd aan. Als je maag vol zit, stuurt deze een signaal naar je hersenen. Dit signaal wordt echter pas een kwartier later herkend. Als je snel eet, zul je in dit kwartier veel meer binnenkrijgen dan je lichaam nodig had.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je stopt met eten voordat je vol zit? Je kunt dit doen door tussendoor een pauze te nemen. Eet bijvoorbeeld totdat je de helft van de maaltijd op hebt. Daarna leg je je bestek neer en wacht je een paar minuten. Verleg je aandacht naar iets anders, bijvoorbeeld door een gesprek te voeren met je tafelgenoot. Evalueer daarna je honger. Heb je net zoveel honger als toen je met de maaltijd begon? Hoe voel je je als nu stopt met eten? Als je nog honger hebt, eet je weer de helft van wat er nog op je bord ligt. Daarna neem je opnieuw een pauze en evalueer je hoeveel honger je hebt. Als je geen echte honger meer hebt, bewaar je het restje in de koelkast voor een volgende keer als dat mogelijk is. Als je geleerd hebt om je bord altijd leeg te eten, ga dan na of deze overtuiging je helpt of belemmert bij afvallen. Wat voor nut heeft het om nu alles op te eten, als je eigenlijk geen honger meer hebt? Natuurlijk is het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Maar bereik je dat door je bord leeg te eten? Het is waarschijnlijk veel effectiever om te laten staan wat je nu niet meer nodig hebt, zodat je beter kan inschatten hoe groot de ideale portie is. De volgende keer schep je minder op.


Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

bottom of page