top of page

Eetgewoontes waar je slank van wordt - Deel 1: Eet na het avondeten niets meer

Wanneer krijg je de meeste onnodige calorieën binnen? Voor de meeste mensen is dat ’s avonds. Met je ontbijt, lunch en avondeten heb je al je dagelijkse vitamines en bouwstoffen wel binnengekregen. Vaak voeg je ’s avonds alleen maar extra overbodige vetten en suiker toe. De meest effectieve regel om gewicht te verliezen is daarom: ‘na het avondeten niets meer eten’. Als je daar eenmaal gewend aan bent, bespaart deze regel je heel wat mentale strijd. Kijk maar eens terug naar de momenten dat je in de verleiding kwam om iets te eten. Die verleiding vond alleen plaats omdat je snacken als een mogelijkheid zag: ‘Zou ik wel of niet een koekje eten?’ Maar stel je voor dat je nuchter moet blijven om een medische reden, bijvoorbeeld een afspraak om bloed te prikken. Grote kans dat als de arts je heeft gezegd nuchter te blijven, je helemaal niet zo vaak aan snoepen denkt. Het is gewoonweg geen optie meer. Met de gewoonte om na het avondeten niets meer te eten, creëer je een vergelijkbare situatie. Het helpt je de rest van je leven om op streefgewicht te komen en te blijven.


Maar helaas is het een van de moeilijkste gewoontes om aan te leren. Misschien heb je al eens geprobeerd om ’s avonds niet te snacken en viel het je zwaar. Wat maakt het zo lastig?

’s Avonds heb je te maken met verschillende factoren die je aanzetten tot eten. Ten eerste ben je waarschijnlijk moe van de drukte van de dag. Je hebt gedurende de dag zelfbeheersing moeten uitoefenen in sociale situaties, je hebt allerlei keuzes moeten maken, et cetera. Al deze momenten vragen om wilskracht. Zoals je weet, betekent dit dat je minder energie over hebt om je aandacht te verleggen. Als je eenmaal aan eten denkt, is het heel moeilijk om jezelf te dwingen aan iets anders te denken. Met andere woorden, het is lastig om wilskracht uit te oefenen zodra je in verleiding komt. Daarnaast zijn er juist ’s avonds relatief veel triggers die je aan eten doen denken. Door de jaren heen heb je associaties opgebouwd tussen eten en bezigheden zoals tv kijken en ontspannen op de bank. Zodra je vrije avond begint, word je zo al geconfronteerd met allerlei eetsignalen. Al bij het zien van een trigger, verlang je naar de beloning die ermee gekoppeld is. Dus als je bijvoorbeeld je heerlijke bank ziet waar je op neerploft, verlang je al naar het plezier dat je krijgt van eten. En zo heeft de avond alles in zich om de grootste bedreiging te vormen voor een gezond eetpatroon. Hoe kun je dit tegengaan? Hoe leer je de gewoonte aan om ‘s avonds niet te snacken?


Allereerst begin je met het identificeren van je eettriggers. Dat kun je doen door een normale avond te evalueren. Wat doe je nadat je klaar bent met het avondeten? Maak een lijst van je bezigheden en noteer of daar eten bij komt kijken. Nu je een goed overzicht hebt van je eettriggers, kun je een plan bedenken dat je van ze af houdt. Maak een lijst van activiteiten die je kunt ondernemen zodra de avond begint. Als je bijvoorbeeld hebt gezien dat de tv een eettrigger voor je is, zorg er dan voor dat je de avond met iets anders begint. Iets actiefs werkt het beste, zoals een wandeling. Maar als je het huis niet kunt verlaten, kun je ook iets fysieks in huis kiezen. Een wasje doen, je boekenkast opruimen, stofzuigen. Het is normaal dat je daar in het begin helemaal geen zin in hebt, dus spreek met jezelf af dat je het alleen een kwartiertje of half uurtje doet. Als je maar even een andere start van de avond hebt.


Ten tweede evalueer je de verleidingen in je huis. Als je eenmaal gezwicht bent en iets gaat snacken, waar kies je dan voor? Staat dat in het zicht? Zorg ervoor dat je voortaan niet meer gemakkelijk bij het ongezonde voedsel komt. Bewaar bijvoorbeeld chips, koekjes en chocola niet op ooghoogte, maar op de bovenste plank van je keukenkastje. Richt je koelkast slim in, zodat je al het gezonds als eerste ziet.


Ten slotte bepaal je wat je zult doen en denken als je toch in de verleiding komt om iets te eten. Neem je voor om op dat moment bijvoorbeeld jezelf af te leiden door een vriendin te bellen, iets creatiefs te doen of een bad te nemen. Bepaal ook welke gedachten je actief zult denken. Herinner jezelf aan je doel en waarom je dat wilt bereiken. Je motivatiekaartjes kunnen je daar bij ondersteunen. Denk ook andere helpende gedachten die je van tevoren hebt opgeschreven.

Samengevat, kan avond snacken een behoorlijke valkuil zijn. Je krijgt ’s avonds te maken met sterke eettriggers. Tegelijkertijd ben je moe van de dag en heb je weinig weerstand tegen verleiding. Om de gewoonte aan te leren dat je na het avondeten niet meer eet, heb je dus een goed plan nodig. Zorg dat je eerst inzicht krijgt in je eettriggers. Welke bezigheden of situaties zijn daaraan gekoppeld? Bedenk daarna welke activiteiten je kunt ondernemen die je afleiden van eten. Zet ongezonde snacks zo ver weg mogelijk, zodat je er toch niet per ongeluk aan herinnerd wordt. Zorg er ook voor dat je helpende gedachten paraat hebt, die je kunt denken wanneer je toch in de verleiding komt.


Photo by The Creative Exchange on Unsplash
bottom of page