E-nummers: goed of slecht?

Wat zijn E-nummers eigenlijk, ze komen vaak in het nieuws, positief en minder positief. E-nummers zijn hulpstoffen die worden toegevoegd aan producten om eigenschappen van de voedingsmiddelen te verbeteren. Deze stoffen worden goedgekeurd door de Europese Unie, de stof moet ongevaarlijk zijn en worden toegelaten in alle EU landen. Voorbeelden zijn de houdbaarheid van een product te verlengen, voor de geur en kleurstoffen, smaakversterkers en ga zo maar door.

Mocht er een E-nummer worden toegevoegd aan een product, is het wel de bedoeling dat het iets verbeterd aan het product. Als het verder geen meerwaarde heeft wordt het ook niet goedgekeurd. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Veel E-nummers zijn kunstmatig maar dat zijn niet de enige E-nummers. Er zijn ook natuurlijk E-nummers, hierbij kun je denken aan vitamines bijvoorbeeld vitamine C, dat komt voor in aardappels, fruit en vlees. Dit wil zeggen dat E-nummers helemaal niet slecht hoeven te zijn. Dat hangt helemaal af van de dosis. De hoeveelheid van een stof bepaalt of iets schadelijk kan zijn.

Je hebt veel E-nummers, maar welke zijn nu het meest bekend.

Hieronder een top 3:

- Aspartaam

- Mononatriumglutamaat

- Sulfiet

Twijfel je nog en wil je helemaal geen E-nummers meer eten, dan kan je alleen nog water, suiker en zout eten. Wil je toch zo weinig mogelijk E-nummers binnen krijgen. Kies dan voor verse producten. Laat bewerkte voedingsmiddelen en kant- en klare maaltijden staan. Je kan natuurlijk ook zelf op het etiket kijken of er een E-nummer in zit. Maar binnen ons huidige voedingssysteem is het lastig om E-nummers te vermijden, omdat fabrikanten het E-nummer toch soms met de volledige naam op het etiket zetten, zodat je niet weet dat dat een

E-nummer is. Gelukkig kun je via het voedingscentrum het product controleren op e-nummers.0 keer bekeken

©2018 by physicalbusiness.com 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now