top of page

Afvallen: "Start with why"

Leiderschapsgoeroe Simon Sinek schreef een aantal jaren geleden de bestseller 'Start with why'. In zijn boek legt hij uit dat als je als bedrijf of als leider écht je klanten of personeel wilt inspireren, het niet zo zeer gaat om wat je doet of hoe je dat doet, maar waarom. Want pas als je kunt overbrengen waarom je iets doet, kun je de aandacht trekken van je omgeving.


Wat heeft dit te maken met afvallen? In onze huidige maatschappij word je op bijna ieder moment van de dag aan eten herinnerd. In plaats van alleen je honger te stillen, is eten ook een vorm geworden van ontspanning, troost of beloning en vervult het een belangrijke rol bij sociale activiteiten. Met zoveel overtuigende redenen om te eten, is het belangrijk om goed bewust te zijn van je persoonlijke motieven om juist te matigen. Een sterk 'waarom' helpt je om op de moeilijke momenten weer te focussen op je doel.


Wat zijn jouw redenen om af te vallen? Neem eens rustig de tijd om je persoonlijke redenen op te schrijven. Noteer alles wat in je opkomt en bekijk je lijstje goed. In het begin komen de meest prominente redenen naar boven. Maar als je er langer over nadenkt, komen er misschien nog veel meer redenen in je op. Wil je afvallen vanwege je gezondheid? Misschien wil je je fitter voelen, minder moe zijn, beter slapen of minder last van kwaaltjes hebben. Speelt je eigenwaarde een rol bij je motivatie? Veel vrouwen geven aan dat ze zich aantrekkelijker willen voelen, lekkerder in hun vel willen zitten, meer zelfvertrouwen willen hebben, gemakkelijker contact willen maken met anderen. Of misschien wil je slank zijn om meer te kunnen genieten van activiteiten zoals winkelen, zonnebaden en sporten.


Als je een overzicht van je motieven hebt, ga je ze evalueren. Verwacht je niet te veel van een slank lichaam? Afvallen heeft een direct effect op de maat die je draagt, maar hangt niet per se samen met bijvoorbeeld het leggen van contacten, het genieten van lichamelijke activiteit en het hebben van een gezond zelfvertrouwen. Als je al deze dingen alleen laat afhangen van je gewicht, wordt de druk op afvallen wel heel hoog. Het is prima om deze redenen in je lijst op te nemen, maar zorg ervoor dat je ook op andere manier aan ze werkt. Zo krijgt je zelfvertrouwen ook een boost door jezelf goed te verzorgen, leuke kleding te dragen, een mooi kapsel te kiezen et cetera. Focus niet alleen op je gewicht, maar schenk ook aandacht aan deze dingen.


Nu je een lijst van goede redenen hebt opgesteld en ze hebt geëvalueerd, is het tijd om na te denken over hoe belangrijk je ze vindt. Uiteraard wil je graag overtollige kilo’s kwijt, maar in hoeverre ben je bereid om daar iets voor op te offeren? Je bereikt je doel als je blijvende veranderingen aanbrengt in je huidige leefpatroon. Sommige veranderingen kunnen op den duur plezierig zijn. Denk bijvoorbeeld aan beweging. Hoewel de drempel in eerste instantie hoog is, blijken veel mensen het uiteindelijk heel fijn te vinden om te sporten. Ze kijken zelfs uit naar hun wekelijkse of dagelijkse beweegsessie. Andere veranderingen kunnen echter moeilijk blijven. Misschien bevind jij je in een situatie waarin afvallen ten koste gaat van andere belangrijke activiteiten. Welke obstakels weerhouden jou bij het afvallen? Laat je baan geen tijd over om te sporten? Heb je een sociale structuur die je aanzet om te borrelen en snacken? Als je omgeving het je moeilijk maakt om af te vallen, helpt een incidenteel dieet je niet om op je streefgewicht te komen en te blijven. De kans is groot dat na je dieet de kilo’s terugkomen met rente omdat je weer vervalt in je oude patronen. Om blijvend resultaat te boeken, is het nodig dat je veranderingen aanbrengt in je dagelijkse leefgewoonten. Om dat door te kunnen zetten, moet je eerst bepalen hoe belangrijk je doelen zijn.


Laat je lijst van redenen goed op je inwerken en probeer erachter te komen hoe zwaar ze wegen. Soms helpt het om eraan te denken hoe het zou zijn als je over tien jaar geen van deze doelen hebt behaald. Hoe zou het dan met je gezondheid gesteld zijn? En hoe zou je je voelen? Misschien kom je er wel achter dat als je nu niet investeert in je doel, je later ook minder zal genieten de dingen die je nu niet wilt opgeven. Hoe ervaar je je sociale leven en je werk als je een slechte conditie hebt?


Als je hebt nagedacht over je redenen om af te vallen en je prioriteiten hebt gesteld, is het goed om jezelf regelmatig aan je motivatie te herinneren. Schrijf je redenen op in een mooi notitieboek of maak een moodboard waar je ’s avonds even naar kijkt. Plak een veelzeggend plaatje op je koelkast of voorraadkast dat je herinnert aan je doel. Ook is het handig om op moeilijke momenten even naar je lijst van redenen te kijken. Stevige flashcards die je kunt meenemen in je tas of portemonnee zijn daar ideaal voor. Spreek met jezelf af dat zodra je in verleiding bent, je eerst je motivatiekaartjes erbij pakt en ze doorleest. Je kunt het zien als de effectievere variant van tot tien tellen.


Op je motivatiekaartjes staan bijvoorbeeld de volgende punten:

1. Ik kan leukere kleding dragen

2. Ik heb meer energie

3. Ik kan langer buiten spelen met mijn kinderen, zonder buiten adem te raken

4. Ik voel me aantrekkelijker

5. Ik schaam me niet meer in het zwembad of op het strand *

6. Ik zit lekkerder in mijn vel

7. Ik voel me trots op mijn prestatie

8. Ik maak gemakkelijker vrienden *

9. Ik vind mezelf leuker *

* Hieraan wil ik werken door ook andere acties te ondernemen dan alleen af te vallen.


Nu je goed over je 'waarom' hebt nagedacht, is het halve werk al gedaan. Je hebt nu een manier om eetverleidingen te weerstaan. Iedere keer dat je het moeilijk hebt, verleg je de aandacht van de verleiding naar je motivatie. Je motivatiekaartjes, mood board en andere steuntjes helpen je hierbij!


Photo by Cristofer Jeschke on Unsplash

bottom of page