Afvallen: hoe overleef je speciale gelegenheden?

Als je een tijdlang met een eetplan hebt gewerkt, merk je dat het plannen je steeds beter afgaat. Je hebt een prettig ritme gevonden en een eetpatroon dat bij je past. Het kan dan spannend zijn om deel te nemen aan activiteiten, waarbij je minder controle kan uitoefenen over het menu. Het liefst blijf je in je veilige bubbel. Hoe kun je het beste omgaan met sociale gelegenheden, waar de nadruk vaak ligt op lekker eten en drinken?


Je bent misschien geneigd om ze uit te stellen totdat je je streefgewicht bereikt hebt. Maar ook deze momenten horen bij het proces van afvallen. In tegenstelling tot een crashdieet, beslaat onze aanpak een langere periode. Daarin zullen ongetwijfeld ook speciale gelegenheden plaatsvinden die je niet kunt vermijden. Het is belangrijk dat je je dan niet volledig laat gaan. Het is niet erg om bij uitzondering een keer flink te pieken in je energie-inname, maar speciale gelegenheden komen uiteindelijk best vaak voor. Denk maar aan babyshowers, verjaardagen, diploma-uitreikingen, feestdagen enzovoorts. Er zijn periodes dat er wel wekelijks iets te vieren valt. Als je op al die momenten de controle zou verliezen, zou dat op de lange termijn een grote impact hebben op je eetpatroon. Het is dus altijd belangrijk om bewust te blijven van wat je eet.


Dat betekent overigens niet dat je alles moet laten staan of een manier moet vinden om te compenseren voor de extra calorieën. Je kunt best een keer 1000 of 1500 calorieën extra binnenkrijgen. Het belangrijkste is dat je deze gelegenheid gebruikt om jezelf te trainen om je aan je eetplan te houden. Wat eerder gezegd is, geldt ook nu. Je kunt beter een mild eetplan opstellen waar je je aan houdt, dan een strikt plan compleet los te laten omdat je niet meer tegen de verleiding kunt vechten.


Hoe ziet een effectief eetplan eruit als je niet weet hoe het menu eruit zal zien of welke hapjes er aangeboden worden? In plaats van precies op te schrijven wat je zult eten, kun je werken met bepaalde regels waar je van tevoren over kunt nadenken. Als je bijvoorbeeld een etentje in een restaurant hebt, kun je bepalen of je van tevoren wel of geen brood eet, hoeveel alcoholische drankjes je mag drinken, wat voor soort maaltijd je zult nemen (vis, vlees of vegetarisch), of je frietjes laat vervangen door extra groente en of je wel of geen toetje neemt. Ook bepaal je met een vuistregel hoeveel je van de hoofdmaaltijd zult eten. In sommige restaurants zijn de porties groter dan je nodig hebt. Hoe ga je ervoor zorgen dat je eerder stopt dan dat je vol zit? Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je halverwege de maaltijd een pauze inlast en je aandacht richt op je tafelpartners. Na de korte onderbreking evalueer je hoeveel honger je nog hebt.


Ook als het gaat om borrels of feestjes waarbij hapjes worden geserveerd, kun je je strategie alvast bepalen. Hoeveel snacks mag je eten? Laat je jezelf minimaal een uur wachten, voordat je iets neemt? Welke drankjes zijn toegestaan? Door in alle rust over deze vragen na te denken, kun je bepalen wat je een fijn compromis vindt tussen genieten en je doelen nastreven. Je stelt vervolgens je eigen eetplan-regels op, die je niet mag breken.

Samengevat, kun je je leven niet stopzetten om af te vallen. De uitdagingen bij sociale gelegenheden horen erbij. Het gaat niet om de calorieën die je op zulke avonden binnenkrijgt, maar dat je leert dat je de controle blijft houden waar je ook bent.


Photo by Kelsey Chance on Unsplash