top of page

Afvallen gewoon een kwestie van meer bewegen?


Met alle eetverleidingen om ons heen, kan afvallen een behoorlijke uitdaging zijn. Als oplossing wordt vaak geopperd dat je dan maar wat meer moet bewegen. De gedachte daarachter is dat als je maar voldoende beweegt, je wat minder op je eetpatroon hoeft te letten. En als je zelfs op zowel je eetpatroon als je beweegpatroon let, zullen de kilo’s er wel af moeten vliegen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is beweging om af te vallen?


Je lichaam wilt helemaal geen gewicht verliezen. Het is een beschermingsmechanisme dat goed van pas kwam in de tijd van onze voorouders. Zij moesten zich lichamelijk inspannen om voedsel te verkrijgen. Om te kunnen overleven in tijden van schaarste, moesten ze zo lang mogelijk kunnen teren op het voedsel dat tot hun beschikking hadden. In tegenstelling tot nu, was afvallen destijds gevaarlijk. In de praktijk betekent dit dat je relatief weinig extra voeding nodig hebt om zware lichamelijke inspanning te compenseren. En je moet juist onevenredig veel bewegen om een klein overschot aan calorieën goed te maken. Je zou willen zien dat door te sporten ofwel de kilo’s ervan af vliegen, of dat je ongestraft kunt blijven eten. Maar als geen van beide het geval is, wordt het moeilijk om het vol te houden.


Toch is beweging noodzakelijk om af te vallen en op gewicht te blijven. Een zittende leefstijl schopt je metabolisme namelijk in de war. Zo wordt je lichaam bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline, waardoor je gemakkelijker aankomt. Meer bewegen is niet iets wat je alleen maar tijdelijk hoeft te doen. Sterker nog, hoe meer je afvalt, des te meer je moet bewegen om dat gewicht te kunnen behouden. Studies laten namelijk zien dat mensen met overgewicht zich minder bewegen, maar net zoveel verbruiken omdat hun weinige beweging meer energie kost. Iemand die 100 kilo weegt, kost het immers meer energie om een kilometer te rennen dan iemand die 60 kilo weegt. Maar wanneer je afvalt en daardoor minder gewicht in beweging hoeft te zetten, verbruik je minder energie bij het sporten. Om dat te compenseren, is het nodig dat je nóg meer beweegt om je nieuwe gewicht stabiel te houden. De hoeveelheid extra beweging is verraderlijk veel. In een onderzoek waar 66 personen gevolgd werden, lukte het slechts 5 mensen om te compenseren voor het verminderde energieverbruik. Per dag doorbrachten zij twee uur minder zittend en maakten ze een stevige wandeling van een half uur. Nu lijkt dit niet veel, maar sta eens stil bij wat het voor je dagelijkse leefpatroon betekent om twee uur minder te zitten. Als er bijvoorbeeld op je werk niet veel winst te behalen valt in vergelijking met voorheen, is de enige optie om je avonden drastisch aan te pakken. In plaats van lang tafelen, TV kijken of internetten, moet je op zoek gaan naar tijdverdrijf waarbij je niet hoeft te zitten.

Kortom, beweging is cruciaal wanneer je wilt afvallen en op je streefgewicht wilt blijven omdat het ervoor zorgt dat je lichaam goed kan functioneren. Maar het levert geen helaas grootse effecten op. Dat betekent dat je sterk in je schoenen moet staan en jezelf ertoe moet blijven zetten om voldoende te bewegen. Het behoud van je streefgewicht vraagt om grote, blijvende aanpassingen van je dagelijkse gewoontes.Photo by Maayan Nemanov on Unsplash
bottom of page