top of page

Afvallen en falen: wat doe je ermee?

Denk eens terug aan de keren dat je toegaf aan een eetverleiding. Hoe voelde je je erna? Hoe ging je om met de teleurstelling? Pakte je je de draad meteen weer op of liet je je erna nog meer gaan?


Als je op de lange termijn een gezond eetpatroon wilt volhouden, zul je moeten accepteren dat er ook keren zullen zijn dat je de mist in gaat. Soms eet je iets wat niet op je eetplan staat omdat je op dat moment gewoonweg niet stevig genoeg in je schoenen staat om de verleiding te weerstaan. Of misschien eet je iets uit gewoonte zonder dat je je er bewust van bent. Hoe dan ook, je zult soms falen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Je kunt je gedrag niet van de een op de andere dag veranderen, zonder af en toe de fout in te gaan.


Als je later terugkijkt, zie je dat de momenten waarop je hebt toegegeven aan iets ongezonds, weinig impact hebben op het geheel. Die overbodige calorieën zijn slechts kleine puntjes op de lijn. Wat wel ertoe doet, is hoe je omgaat met deze momenten. Als je het belangrijker maakt dan het is, raak je zo gefrustreerd en teleurgesteld dat je je de rest van de dag ook maar laat gaan. Zulke dagen hebben uiteraard wel effect op het verloop. Niet alleen qua calorieën, maar ook wat betreft het aanleren van nieuwe gewoontes. Als je een hele dag of zelfs meerdere dagen je plan opzijzet, is het moeilijk om weer opnieuw te beginnen.


Bovendien gaat het bij het bereiken en behouden van je streefgewicht vooral om consistent gedrag dat bij je doelen past. Dat betekent niet dat je nooit de fout in gaat, maar dat je met een constructieve manier omgaat met misstappen. Op de lange termijn is dat een grotere succesfactor dan de hoeveelheid calorieën die je op een willekeurige dag hebt binnengekregen. Probeer jezelf dus altijd meteen te herpakken nadat je iets hebt gegeten wat je niet van plan was. Trek een mentale grens. De dag gaat nog verder, maar je zet nu een streep eronder en gaat met een schone lei beginnen aan ‘Deel Twee’ van de dag.

Kortom, het zijn niet zozeer de misstappen zelf die je van je afslank-doel afhouden. Het gaat om de manier waarop je met ze omgaat. Als je blijft hangen in de teleurstelling en je gezonde eetpatroon helemaal loslaat, heeft dat een behoorlijke impact op je calorie-inname. Bovendien mis je dan ook de kans om je weerbaarheid te trainen.


Photo by Alysha Rosly on Unsplash
bottom of page